De meeste boeken in mijn boekenkast zijn van uitgeverij Boekerij, dus als zij vragen of ik een boek wil recenseren dan zeg ik al snel ja. De flaptekst van Een laatste dans van Rainbow Rowell sprak me ook wel aan, dus dit leek mij een win-win-situatie…
Flaptekst
‘Op de middelbare school dacht iedereen dat Shiloh en Cary bij elkaar zouden komen… Iedereen behalve Shiloh en Cary zelf. Ze waren gewoon vrienden. Beste vrienden. Bondgenoten. Ze brachten hele zomers samen door op de veranda van Shiloh, dromend over de toekomst. Allebei zouden ze weggaan uit het noorden van Omaha – Shiloh om te studeren en actrice te worden en Cary zou bij de marine gaan.
Ze beloofden elkaar dat hun vriendschap nooit zou veranderen. Nu is Shiloh drieëndertig en heeft ze al veertien jaar niet met Cary gepraat. Ze is getrouwd en gescheiden, heeft twee kinderen en woont in het huis waar ze is opgegroeid. Haar leven lijkt totaal niet op hoe ze het zelf ooit gepland had.
Wanneer ze uitgenodigd wordt voor een bruiloft van een oude vriend, kan Shiloh zich alleen maar afvragen of Cary daar ook is – en of ze dat zelf ook wil of juist niet. Wil Cary überhaupt met haar praten? Na alles wat er gebeurd is?
En stel dat Cary haar heeft vergeven, zou ze ja zeggen als hij haar nog een keer vraagt voor een laatste dans?’
Mijn mening
Rainbow Rowell was voor mij een totaal onbekende schrijver. Ze schrijft jeugdboeken en romans en haar bekendste (jeugd)boek is Eleanor & Park. Een laatste dans is haar nieuwste roman en is verschenen op 5 september 2024.
Het omslag van het boek doet mij denken aan een feelgoodroman, maar dat is Een laatste dans niet. Ik zou dit boek wel bekijken als ik het in een boekwinkel zag liggen. De titel heeft meerdere betekenissen en past goed bij het verhaal.
Een laatste dans is niet het spannendste boek dat je zal lezen, maar het boek heeft wel iets waardoor je blijft lezen. Boeken over een ingewikkelde liefde vind ik altijd wel interessant en Shiloh en Cary maken de liefde niet makkelijk.
Rainbow Rowell maakt gebruik van tijdsprongen. Zo lezen we hoe hecht de vriendschap tussen de twee hoofdpersonen was toen ze jong waren en daarnaast loopt het verhaal van het heden. Je hebt de geschiedenis nodig om het verhaal van nu te begrijpen.
De auteur heeft de twee hoofdpersonages goed neergezet. Shiloh is een beetje vreemd, maar interessant. Cary lijkt het wel eens moeilijk te vinden om met haar om te gaan en dat maakt de relatie tussen die twee ook lastiger. Als toeschouwer moet je af en toe wel grinniken om die twee.
Het verhaal leest makkelijk weg, de hoofdstukken zijn redelijk kort en er zit een fijn tempo in het boek. Je leest het boek niet in een ruk uit, maar je zal er wel naar blijven pakken. Je wil toch graag weten hoe het verhaal uiteindelijk afloopt.
Een laatste dans van Rainbow Rowell is een fijne roman om te lezen. Niet spannend, wel intrigerend. Naar mijn idee een heerlijk boek om tijdens de koudere maanden in de bank met een dekentje te lezen.
Liefs!
Dit boek heb ik gekregen van Boekerij.
2 reacties
De cover is inderdaad aansprekend en uitnodigend. Ik zou het boek ook oppakken om nader te bekijken.
Door de cover zou ik hem laten liggen. Maar nu ik jouw recensie lees, ben ik wel nieuwsgierig geworden. Dus ik zet hem op mijn leeslijst!