Als je aan een boek van deze auteur begint dan weet je dat je niet teleurgesteld zal worden. De vergeten vrouwen van Kristin Hannah gaat over de oorlog in Vietnam, over terugkeren uit oorlogsgebied en over niet begrepen worden. Interessant, verdrietig en aangrijpend.
Flaptekst
‘Wanneer de twintigjarige verpleegster Frances ‘Frankie’ McGrath de onverwachte woorden ‘ook vrouwen kunnen helden zijn’ hoort, gaat er een wereld voor haar open. Ze is opgegroeid op een idyllisch eiland voor de kust van Californië, onder de vleugels van haar conservatieve ouders. Haar toekomst leek zo simpel: school afmaken, trouwen en in haar moeders voetsporen treden als de perfecte vrouw des huizes. Maar het is 1965 en de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger.
De jonge Frankie is onvoorbereid op de chaos die ze aantreft in Vietnam. En niet alleen dat, ook haar uiteindelijke terugkeer naar Amerika, dat verscheurd is door de oorlog en protesten, valt zwaarder dan ze ooit had kunnen denken.’
Mijn mening
Het idee van het boek De vergeten vrouwen had Kristin Hannah al in 1997, maar ze vond zelf dat ze toen nog niet klaar was om over zo’n belangrijk onderwerp te schrijven. Gelukkig heeft ze dit, 25 jaar later, wel gedaan. En hoe!
Het omslag van het boek vind ik heel mooi, omdat het heel veel lagen van het verhaal omvat. Als je het verhaal uit hebt, zal het vanzelf meer betekenis krijgen. De titel is heel goed gekozen, omdat de vrouwen die naar de oorlog gingen om te helpen echt niet gezien werden.
Kristin Hannah is één van mijn favoriete auteurs, omdat zij haar lezers echt kan raken. Ze gaat geen onderwerp uit de weg en dat kan ik alleen maar waarderen. Ik heb ondertussen al veel boeken van haar gelezen, waaronder De tijd van loslaten.
Ik heb altijd even tijd nodig om in een verhaal te komen en dat was ook zo bij De vergeten vrouwen. Vooral omdat ik helemaal niet bekend was met de oorlog in Vietnam duurde het wat langer. Na een bladzijde of 70 zat ik in het verhaal en vertrok ik ’s avonds vroeg naar bed om verder te kunnen lezen.
Frankie is de hoofdpersoon en we maken als lezer haar verhaal mee. Ze kent zichzelf nog niet echt als ze naar Vietnam gaat en heeft geen idee waar ze in terecht zal komen. De eerste dagen zijn moeilijk voor haar, maar al snel is ze de beste verpleegkundige die daar rondloopt. Na twee verschrikkelijke jaren keert ze terug naar huis en dan begint haar eigen oorlog pas. Kristin Hannah heeft Frankie met heel veel respect neergezet.
De vergeten vrouwen bevat 480 bladzijden, maar Kristin Hannah heeft echt geprobeerd om vaart in het boek te houden. Het is eigenlijk nooit langdradig of saai. Het boek is niet moeilijk om te lezen, maar je vliegt er ook niet doorheen. Je moet wel je koppie erbij houden om het te blijven begrijpen.
De vergeten vrouwen van Kristin Hannah is een echte aanrader. Niet alleen omdat deze auteur mooie boeken schrijft, maar ook omdat het een heel interessant en leerzaam verhaal is. Zet jij dit boek op je TBR?
Liefs!