De beller op lijn vier – J.D. Barker

Nog niet zo lang geleden plaatste ik mijn recensie van De Kustmoorden van J.D. Barker en James Patterson. Ik had al eerder boeken van J.D. Barker gelezen, maar De Kustmoorden zorgde ervoor dat ik fan van deze schrijver werd. Aan het begin van deze maand kreeg ik van Boekerij zijn nieuwste boek De beller op lijn vier opgestuurd. Graag vertel ik je wat ik van dit boek vond.

De beller op lijn vier - J.D. Barker - Boekerij

‘ “Heb ik gewonnen?”

Er klonk een zachte klik toen hij de hoorn op de haak legde. Jordan besefte dat hij haar vanaf een vaste lijn had gebeld. Ze kende niemand die dat nog deed.’  

Flaptekst

Jordan Briggs is bekend van de New Yorkse radio. Ze neemt geen blad voor de mond en deelt dagelijks haar ongezouten mening met meer dan vijf miljoen luisteraars.

Op een dag spreekt ze de inbellende Bernie, die live een spelletje wil spelen. Jordan moet kiezen tussen Ubers of taxi’s. Ze kiest taxi’s en vergeet het gesprek al snel. Tot er vlak voor haar kantoor zeven taxi’s ontploffen.

 

Terwijl de brandweer en ambulances uitrukken en het aantal slachtoffers oploopt, hangt Bernie weer aan de lijn.

Zo begint de klopjacht op een onzichtbare, volledig losgeslagen moordenaar – live gevolgd door miljoenen luisteraars.

Is Jordan sterk genoeg om dit gruwelijke spel te winnen?

Mijn mening

Normaal gesproken maak ik een eigen samenvatting van een boek, omdat ik mijn recensies graag zo persoonlijk mogelijk wil maken. De boeken van J.D. Barker zijn soms zo complex dat ik het bij dit boek lastig vind om er een duidelijke samenvatting van te maken, vandaar dat ik deze keer gekozen heb om de flaptekst te gebruiken. Is dit een compliment of juist niet?

Zoals altijd begin ik met de omslag van het boek. Op de voorkant van het boek staat het gezicht van een vrouw en op de achtergrond zie je verschillende gebouwen staan. De vrouw straalt kracht uit en zal verwijzen naar de hoofdpersoon Jordan Briggs. Zij maakt alles mee vanuit een wolkenkrabber midden in Manhattan, New York. 

De titel verwijst naar de eerste ‘kennismaking’ van Jordan en Bernie. Hij stond als vierde beller in de wachtrij tijdens het ochtendprogramma van Jordan. Het verhaal, de ellende, start op het moment dat zij in gesprek gaat met de beller op lijn vier. Over de omslag en over de titel van het boek is erg goed nagedacht.

In de eerste hoofdstukken leer je Jordan kennen en merk je al snel dat ze erg stevig in haar schoenen staat en zegt waar het opstaat. Je leert haar al snel wat beter kennen en dat zorgt ervoor dat je als lezer goed kunt starten aan het verhaal. Ook leer je in het begin Cole kennen; hij is de politieagent die ter plaatse is bij de eerste ontploffingen. 

Het boek heeft 86 hoofdstukken en boven elk hoofdstuk staat de naam van de persoon die je als lezer volgt: Jordan of Cole. Voor de lezer is dit interessant, omdat je dan leest wat er in de studio bij Jordan gebeurt, maar je krijgt ook mee hoe de zoektocht naar Bernie verloopt vanuit Cole. Zo blijft het verhaal afwisselend en zit er tempo in het boek.

De schrijfstijl van Barker lijkt steeds beter te worden. Na zijn eerste trilogie was ik misschien nog niet helemaal overtuigd, maar na De Kustmoorden ben ik toch echt wel om. Ook De beller op lijn vier leest als een trein en is moeilijk opzij te leggen. Hij maakt het spannend op de juiste momenten, wisselt vaak van perspectief en alles loopt goed in elkaar over.

Ik lees erg graag thrillers, maar de boeken van J.D. Barker gaan echt een stapje verder dan andere boeken. Deze auteur is zo goed in het bedenken van bizarre verhaallijnen en rare kronkels dat ik er op momenten niets van begrijp. Uiteindelijk snap ik het dan wel weer en klopt alles. Het is meteen de reden dat ik me niet goed durf te wagen aan een eigen samenvatting, maar in dit geval is dat heel erg positief. Het verhaal zit namelijk erg goed in elkaar. 

Eén kleine kanttekening: er staan (nog) behoorlijk veel fouten in dit boek. Hier kan de schrijver helemaal niets aan doen, maar ik wil het toch graag gezegd hebben. Als de hoofdpersoon een compleet andere naam krijgt (en dit meerdere keren) dan is dit best storend en zo staan er echt meerdere (vertaal)fouten in dit boek. Erg jammer.

De beller op lijn vier is weer een ijzersterke thriller die zeker niet misstaat op je TBR-lijstje. Zelfs zijn nawoord heb ik met veel plezier gelezen. Ik raad dit boek aan, net zoals de andere boeken van J.D. Barker. Deze schrijver is nog niet klaar en ik kan niet wachten om zijn volgend verhaal te mogen lezen. 

Boekerij, heel erg bedankt voor dit recensie-exemplaar.

Liefs!

Titel: De beller op lijn vier | Auteur: J.D. Barker | Uitgeverij: Boekerij | 400 pagina’s |
Dit boek heb ik gekregen van uitgeverij Boekerij.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.