Recensie schrijven: eerlijk of aardig?

Afgelopen woensdag plaatste ik mijn recensie over het boek Een vleugje Londen van auteur Gaby Rasters en ik kon helaas niet alleen maar positief zijn. Ik vind het altijd lastig om een negatieve recensie te schrijven, omdat ik niemand wil kwetsen. Daarnaast merk en zie ik dat meer mensen dit lastig vinden. Wat vind jij? Als mensen een recensie schrijven, wil je dan dat ze aardig zijn of juist eerlijk?

Recensie schrijven

Tot op heden ben ik eigenlijk altijd eerlijk geweest in mijn recensies, maar daar krijg ik soms ook wel eens nare opmerkingen over. Besef ik namelijk wel hoeveel werk er in het schrijven van een boek zit? Wie ben ik en wat weet ik er nou van? Er is me ook wel eens gezegd dat ik mijn mening beter voor me kan houden. 

Gelukkig trek ik me erg weinig van deze opmerkingen aan, omdat ik heel erg veel plezier heb in wat ik doe op mijn eigen website. Een negatieve recensie schrijven hoort erbij, maar doe ik niet graag natuurlijk.

Persoonlijk vind ik dat je altijd eerlijk over een boek (of een product/dienst) moet zijn als je erover schrijft of praat. Ten eerste omdat niemand er iets aan heeft als je er over liegt en ten tweede vraag ik me dan af waarom je dan producten/diensten wilt recenseren? 

Eerlijk zijn betekent niet dat je iets of iemand volledig moet afbranden. Ik probeer mijn mening op een respectvolle en opbouwende manier te geven en ook te benoemen wat ik wel goed vind. Ik hoop dat het ook altijd zo overkomt.

Op Instagram zie ik helaas wel steeds vaker dat sommige mensen alle boeken die ze lezen vijf sterren geven. Is dat echt zo of wil je in een goed daglicht bij een auteur of uitgeverij komen te staan? Er zijn namelijk uitgeverijen die geen samenwerkingen meer aan gaan als je een keer een negatieve recensie schrijft. Moet je dan altijd maar positief zijn? Ik vraag het me ernstig af…

Ik ben echt heel benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt. Wil je een eerlijke of een aardige recensie? Laat je antwoord achter in de poll onder dit artikel.

Maak er een mooie dag van.

Liefs!

7 reacties

 1. Eerlijk maae onderbouwend. Dus met een aantal goede argumenten waarom je een boek wat minder vindt. Maar ik vind niet dat een recensie echt afslachterig moet zijn als je snapt wat ik bedoel.

 2. Eerlijk. Maar eerlijk op een aardige manier. En met het besef dat een mening altijd subjectief is. Iets wat ik niet mooi vind, kan een ander net wel intens van genieten.

 3. Iedereen heeft een mening, en vaak heeft niet iedereen dezelfde mening.
  Zoals je zelf zegt: hoe is dat eigenlijk, het schrijven van een boek, en mag ik daar wel een mening over hebben?
  Ten eerste, natuurlijk mag je dat. Je bent mens met een ervaring; en soms hechten we veel waarde aan wat anderen van ons vinden. Het is ook zeker belangrijk om van tijd tot tijd onze meningen, normen en waarden te delen met anderen. Als jij echt zoveel van boeken houdt, en van lezen afweet. Je weet jouw lievelingsgenre af en weet wat jou vermaakt: mag je best je eerlijke mening geven.
  Ten tweede, ik ben van mening dat een mening een soort toegevoegde waarde moet brengen. Wil je anderen er voor behoeden voor een nare ervaring, met voorbeelden waarom de ervaring naar was; dan is dat handig dit te delen. Ben je helemaal gek van een boek voor een reden dat jij zelf ervaart op dat moment, dan help je de auteurs om voor wat bekendheid te zorgen: door middel van mond-op-mond reclame. Hierdoor stimuleer je de auteur om meer boeken te schrijven.
  Conclusie: Een mening hebben is belangrijk, het is mag gedeeld worden, met behulp van voorbeelden en argumenten.
  Ik kon je poll moeilijk beantwoorden omdat het een all-or-nothing poll is, waarbij ik vind dat integriteit serieus moet worden genomen, maar niet op een manier dat het overkomt als afzeiken, zonder echt op te noemen wat beter kon.
  xx

 4. Eerlijk, onderbouwt en met respect. Ook de positieve dingen benoemen.
  Maar het is idd moeilijk. Ik had een paar keer iets geschreven, maar dat was een buitenlandse auteur. Maar ik had een paar weken terug met een Nederlandse én het was een recensieboek. Zat zo in dubio! Ik heb een oplossing gevonden waar ik en de Auteur beiden in konden vinden. Zij alles, de recensie een samenvatting daarvan. (wil je weten welke( Een klus voor twee))
  Zij nam het echt goed op, maar haar fanbase niet…. Nu weet ik niet wat ik een volgende keer zou doen. Zie ik dan wel weer.
  Maar alles heb ik gedaan met de bovenstaande waardes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.