Recept: Zelfgemaakte champignonsoep

Op Instagram heb ik ooit een foto in mijn verhalen gezet waarop mijn zelfgemaakte champignonsoep te zien was. Ik kreeg veel reacties en ook werd de vraag gesteld of ik het recept wilde delen. Omdat je mij voor deze soep kan wakker maken, ga ik vandaag stap voor stap vertellen hoe je deze verrukkelijke soep zelf kan maken. Voordat ik beschuldigd word van plagiaat: het recept komt van mijn moeder.

Ingrediënten

Zelfgemaakte champignonsoep

4 personen:

 • 650 gram witte champignons (ik gebruik veel champignons, 400 gram kan ook)
 • 2 bospaddenstoelen bouillonblokjes
 • 3 maggi blokjes 
 • 2 eieren
 • 125 gram boter
 • ongeveer 7 eetlepels bloem
 • 200 gram crème fraîche
 • verse peterselie
 • een flinke scheut zoete witte wijn
 • peper
 • zout
 • 2,5 liter water

Bereidingswijze zelfgemaakte champignonsoep

1. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.

2. Vul een soeppan met 2,5 liter koud water en voeg de champignons, de bouillonblokjes en de maggi blokjes toe. Breng het water aan de kook en laat het dan 15 minuutjes zachtjes pruttelen. 

Champignonsoep 3

3. Haal alle champignons uit de pan en bewaar ze apart in een kom. Laat ondertussen de soep op het vuur staan op de laagste stand.

4. We moeten de soep gaan binden. Pak een gemiddelde pan en een garde en smelt de boter in de pan op een laag vuur. Zodra de boter helemaal gesmolten is, voeg je de eerste drie of vier eetlepels bloem toe. Zorg dat je meteen goed roert met de garde, want je wil geen klonten in je soep. Zodra het een smeuïg papje is, voeg je weer een lepel bloem toe. Blijf dit doen totdat het een dik papje is. 

5. Pak een soeplepel en voeg flink wat soep toe bij het papje. Vergeet niet te blijven roeren en voeg soep toe als het papje weer wat dikker wordt. Op een gegeven moment zal het vloeibaar genoeg zijn en kan de gebonden soep in de soeppan geschonken worden. Zorg dat je nog even goed blijft roeren.

6. Pak een maatbeker en de garde. We hebben van de twee eieren alleen de dooier nodig, dus het eiwit moet gescheiden worden van de dooier. Als dit gelukt is, gooi je de twee dooiers in de maatbeker. Klop de dooiers goed los met de garde. 

Dooiers scheiden

7. Als de dooiers goed geklopt zijn, giet je twee soeplepels soep bij de dooiers. Even goed kloppen en dan kan de inhoud van de maatbeker bij de soep.

8. We gaan stap 6 en 7 herhalen, maar dan met de crème fraîche. Doe de crème fraîche in de maatbeker en klop het even goed los. Voeg ook hier wat lepels soep toe en roer het goed door elkaar. Zorg dat het een egale massa wordt en schenk het dan bij de soep.  

9. Laat de soep even staan, maar zorg ervoor dat de soep niet kookt. Knip/snijd de peterselie alvast klein.

10. We zijn er bijna! Het is tijd om een flinke scheut witte wijn toe te voegen. Ik gebruik altijd een flesje van 0,25 liter en gooi een derde van het flesje wijn bij de soep, maar kijk even wat je zelf lekker vindt. Geef de wijn even de tijd om te verdampen, voordat je verder gaat. Mocht je de soep graag zonder wijn willen maken dan kan dit ook natuurlijk.

11. De champignons die je opzij had gezet, mogen weer terug de pan in en ook de peterselie mag naar smaak toegevoegd worden aan de soep. Eventueel nog wat peper en zout en je hebt de lekkerste zelfgemaakte champignonsoep ooit. 

Zelfgemaakte champignonsoep

Eet smakelijk!

Mocht je deze zelfgemaakte champignonsoep geprobeerd hebben dan hoor ik graag wat je ervan vond. Veel succes!

Liefs!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.