(Weer) beginnen met hardlopen

16 oktober 2016 liep ik de halve marathon van Amsterdam. Misschien niet mijn beste run ooit, maar ik heb het wel gedaan. Nu, zes jaar later, heb ik mijn hardloopschoenen al zeker vijf jaar niet aangeraakt. Ik was er helemaal klaar mee en had er geen zin in meer. Totdat ik vorige week besloot om weer te beginnen met hardlopen.

Beginnen met hardlopen

Waarom ben ik gestopt?

Ik weet niet meer precies wanneer ik begon met hardlopen, maar dat zou zomaar eens tien jaar geleden kunnen zijn. Al snel kreeg ik mijn beste vriendinnetje Judith ook zo ver om te gaan lopen. Samen met de hardloop app van Evy Gruyeart zijn we aan de slag gegaan. Een paar jaar later liepen we dus de halve marathon van Amsterdam samen.

Judith is altijd blijven lopen, maar ik vond het in 2017 wel genoeg geweest en stopte ermee. Ik had er geen zin meer in, vond het gedoe en het kostte me teveel tijd. 

Ergens vond ik het wel jammer, maar ik kreeg er echt geen energie meer van.

Waarom weer beginnen met hardlopen?

Vorige week heb ik mijn hardloopschoenen weer afgestoft en heb ik mijn eerste meters weer gemaakt. Het begon toch te kriebelen en een marathon lopen staat nog steeds op mijn bucket list. Misschien gaat het zover nooit komen, maar ik wil het hardlopen wel weer een kans geven.

Ook wil ik weer wat conditie op gaan bouwen, want die ben ik ook kwijtgeraakt. Rolschaatsen gaat prima, maar dat is toch anders. 

Opbouwen

Ook deze keer heb ik de hardloop app van Evy Gruyaert op mijn telefoon gezet, zodat ik weer rustig op kan bouwen naar de vijf kilometer. Ik vind de app heel fijn werken en zo weet ik zeker dat ik mijn lichaam ook de kans geef om te wennen aan het lopen. Een blessure ligt altijd op de loer en uit ervaring weet ik dat je die makkelijk op kan lopen als je teveel van jezelf vraagt. 

24.22.15

Ik heb nu de eerste week achter de rug en dan loop je maar twintig minuten. Om de minuut of om de twee minuten mag je wandelen, dus het gaat echt heel langzaam. Na tien weken loop je de vijf kilometer, dus dat duurt nog wel even. 

Ik probeer in ieder geval drie keer per week te lopen en het liefst meteen zodra ik mijn bed uitgestapt ben. Ik merk nu al dat ik steeds meer zin krijg om mijn hardloopschoenen aan te doen, dus ik hoop dat dit een goed teken is.

Het doel voor nu

Judith is ongeveer mijn grootste fan en kan niet wachten om weer samen te lopen. Dat geeft mij natuurlijk ook wel extra motivatie. Ook kwam ze al aan met de SafariRun die in november georganiseerd wordt bij de Beekse Bergen. Omdat ik de hardloopevenementen altijd heel erg leuk vond, gaan we ons inschrijven voor deze SafariRun. Zo heb ik meteen een doel om naartoe te werken. Tegen die tijd hoop ik weer tien kilometer te kunnen lopen. 

Ik ben toch wel blij dat ik mijn schoenen weer eens aangetrokken heb en ik ga op mijn eigen tempo weer opbouwen, zodat ik het ook leuk blijf vinden. Natuurlijk zal ik jullie op de hoogte houden. Zo heb ik zelf een stok achter de deur, maar ik hoop natuurlijk dat ik jou ook een beetje motivatie kan geven.

Loop jij wel eens hard of vind je er helemaal niets aan?

Liefs!

5 reacties

  1. Ik ben 20 jaar geleden begonnen met hardlopen na de bevalling van mijn vierde kind. Ik heb altijd een hekel gehad aan sporten, maar hardlopen doe ik nu 6 dagen per week. Zonder doel of wat dan ook. Gewoon omdat ik me er daarna altijd beter door voel : )

  2. Jaaaaa! Ik ben heel blij dat je het plezier in hardlopen terug gevonden lijkt te hebben. Heel veel succes & plezier en op naar ons eerste loopje sinds jaren weer samen ?

  3. Jaaaaa! Ik ben heel blij dat je het plezier in hardlopen terug gevonden lijkt te hebben. Heel veel succes & plezier en op naar ons eerste loopje samen sinds jaren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.