Curly Girl Methode

Al mijn hele leven worstel ik met mijn haar. Het is fijn, het pluist en eigenlijk kan ik er vrij weinig mee. Of het ging elke dag in een staart of ik maakte het stijl met de stijltang, zodat mijn haar ook eens een dag los kon. Daarnaast werd het ook nog eens snel vet. Door al deze ellende ben ik dus altijd op zoek geweest naar nieuwe manieren om iets van mijn haar te maken. Zo ben ik ook gestart met de Curly Girl methode. Nu ben ik vier weken bezig en vertel ik je graag mijn ervaringen. 

Waarom de Curly Girl methode

Al een paar keer zag ik de Curly Girl methode voorbij komen, maar ik dacht echt dat het was voor mensen met daadwerkelijke krullen. Totdat ik vier weken geleden een video van VeraCamilla voorbij zag komen over de CG-methode. Zij heeft geen krullen en probeerde de methode ook uit. Ik werd erg enthousiast over het eindresultaat. Daarna ben ik me meer gaan verdiepen in de methode en ondertussen ben ik al een maand bezig.

Voor de CG-methode
Mijn haar zit prima als ik net van de kapper af kom.

Wat houdt deze methode in?

De Curly Girl methode is een haarverzorgingsmethode die je natuurlijke krul weer tot leven brengt en vooral heel erg gericht is op de producten die goed zijn voor je haar. Dat betekent dat je zo min mogelijk (of geen) siliconen, sulfaten en parabenen meer gebruikt in je haar. 

Daarnaast voer je een aantal stappen uit om het maximale uit je krullende haar te krijgen (of je haar met slag). 

Deze methode is bedacht door Lorraine Massey en zij heeft het boek Curly Girl, The Handbook geschreven waarin ze de hele methode uitlegt. 

Het stappenplan

Er zijn een aantal stappen die je zal gaan volgen als je met deze methode start. Ik volg ze nu nog helemaal zoals ze overal beschreven staan, maar ik moet nog ontdekken wat voor mij wel en niet werkt. Uiteindelijk merk je zelf wat goed en niet goed is voor je haar en zal je best gaan afwijken van deze stappen:

  1. In principe stop je met het gebruiken van shampoo. Voordat je echt gaat starten is het goed om je haar voor de laatste keer goed met shampoo te wassen om alle rotzooi er uit te wassen. Deze stap doe je dus alleen als je gaat beginnen met de hele methode. Hierna was je je haar enkel nog maar met conditioner (en af en toe met een ‘goede’ shampoo mag natuurlijk wel).
  2. Daarna doe je conditioner in je haar (het liefst dus zonder sulfaten, siliconen en parabenen). Als de conditioner in je natte haar zit, kan je je haar kammen. Zo komt het product overal en beschadig je je haar het minst. 
  3. Daarna spoel je het haar uit met koud water. Dit zorgt ervoor dat je schubben van je haren dichtgaan en daardoor zal het minder pluizen. Je zou ervoor kunnen kiezen om het kort uit te spoelen, zodat er nog wat conditioner in je haar blijft zitten. 
  4. Als je ervoor kiest om conditioner in je haar te laten zitten dan kan je deze stap overslaan, maar mocht je wel graag je conditioner eruit spoelen dan ga je aan de slag met leave-in conditioner. Het woord zegt het al: je laat het erin zitten. Ook hier gebruik je een product zonder siliconen, sulfaten en parabenen. Vanaf nu knijp je de producten in het haar. Laat die krullen maar komen.
  5. De belangrijkste stap is gel. Heel veel gel. Eigenlijk ga je ervoor zorgen dat je krul in model blijft zitten door middel van gel. Ook de gel knijp je in je haar en je mag best veel gebruiken. Zorg dat al je krullen in de gel zitten.
  6. Als de gel erin zit dan ga je je haar drogen. Doe dit vooral niet met een handdoek, maar gebruik een oud t-shirt of een microvezelhanddoek. Ook hier knijp je je haar droog. Als het haar niet meer druppelt kan je ervoor kiezen om het aan de lucht te laten drogen. Anders gebruik je een föhn met diffuser om het tot 80% droog te maken. Gebruik wel de koudste stand.
  7. Als je haar helemaal 100% droog is dan ga je de ‘gel cast’ verwijderen. Je lokken zijn hard geworden en als je in je haar knijpt zorg je ervoor dat je haren zacht worden en dat de krul er prachtig in blijft zitten. 
 
Op wasdag kam je je haar tijdens het douchen, maar verder kam je het niet meer. Op de dagen dat je het niet wast, maak je het (bijvoorbeeld met een plantenspuit) nat met water waar eventueel wat leave-in conditioner in zit. Je knijpt het weer in model je kan er weer een dag tegenaan. 

De producten die ik nu gebruik

Ik ben gestart met de producten die VeraCamilla ook gebruikte, omdat de shampoo en de conditioner die zij in haar filmpje gebruikte geen siliconen, parabenen en sulfaten bevatten. Er zijn zoveel verschillende producten in omloop dat je ook niet weet waar je moet gaan beginnen.

Wella Elements conditioner
Wella Elements shampoo

Beide producten zijn van Wella. Ik gebruik ze nu vier weken en ik moet zeggen dat ik er tevreden over ben. Ik heb ze gewoon via Bol.com besteld. 

Bij de Kruidvat verkopen ze prima leave-in conditioners. Eerst had ik de Cantu leave -in conditioner repair cream, maar ik merkte al snel dat mijn haar daar te zwaar van werd en snel vettig. Na anderhalve week ben ik daar mee gestopt en ben ik Aunt Jackie’s Curl La La defining curl custard gaan gebruiken. Die werkt voor mijn haar echt perfect.

Leave-in conditioner

VeraCamilla gebruikte de Nivea Texture Sculpture gel en die zag ik bij de Kruidvat ook staan, dus heb ik ook voor die gel gekozen. Die werkt, voor mijn gevoel, prima.

Nivea Sculpture gel

Mijn ervaring

Toen ik begon met de Curly Girl methode had ik niet zoveel verwachtingen. Ik wilde het gewoon eens proberen en kijken of het iets voor mijn haar zou zijn. 

Ondertussen ben ik vier weken bezig en ik ben meer dan enthousiast. In de eerste week was het vooral wat voller en mijn slag was wat meer aanwezig. Nu ben ik vier weken bezig en heb ik toch echt krullen gekregen. Ik moet het echt een paar maanden doen voor het beste resultaat, maar ik ben nu al enthousiast. 

Het wassen was even wennen, maar eigenlijk gaat dat nu vanzelf. Geen shampoo meer gebruiken, maar mijn haar wassen met conditioner was even wennen. Ik probeer mijn haar wel om de week een keer te wassen met shampoo, maar echt nodig is het niet. Mijn haar is namelijk ook niet zo snel vet meer en dat vind ik zo fijn. Ik was mijn haar nog maar twee keer in de week, in plaats van om de dag. Daarnaast leer je te werken met de producten. Zo moet ik niet zoveel leave-in conditioner gebruiken, maar kan ik met de gel lekker los gaan. 

Ik ben er wel achter gekomen dat mijn krullen beter zijn (en blijven) als ik mijn haar na het douchen föhn met een diffuser. Wel op de koudste stand, omdat warmte bij mij zorgt voor pluis. 

Op de dagen dat ik mijn haar niet was, spuit ik er een klein beetje water in om de krullen terug te krijgen en doe ik er een klein beetje gel in. Zo blijven ze de hele dag goed zitten.

Curly Girl Methode 4 weken
Selfies maken kan ik niet, dus let daar vooral niet op =).

Mijn eerste vier weken met de Curly Girl Methode zijn dus erg goed bevallen en ik ga er zeker mee door. In De week in foto’s zal je mijn krullenbol vast en zeker af en toe tegenkomen en ik zal af en toe een update geven om je op de hoogte te houden. 

Mocht je willen beginnen met deze methode dan raad ik je aan om je te verdiepen in de methode. Voor vragen mag je altijd een berichtje sturen natuurlijk =).

Liefs!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.