Eerste ervaring met de menstruatiecup

We gaan het vandaag over iets heel anders hebben dan boeken en rolschaatsen. We gaan het namelijk hebben over de menstruatiecup. Na een lange tijd twijfelen heb ik het eindelijk eens geprobeerd en nu deel ik mijn ervaringen met de menstruatiecup met je. Misschien handig om te weten dat dit mijn eerlijke mening is en ik de OrganiCup zelf aangeschaft heb.

ervaring menstruatiecup

Wat is een menstruatiecup?

‘De OrganiCup Menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is een klein bekertje met een steeltje dat is gemaakt van soepel en buigzaam materiaal dat je in je vagina inbrengt. Je kunt de cup dag en nacht dragen, zonder te lekken. Een cup kan 3 keer meer opnemen dan tampons en maandverband, hierdoor hoef je hem pas te legen na gemiddeld 12 uur! Een cup van Organicup gaat jaren mee. Dus goed voor je portemonnee en onze planeet.’  Bron: Kruidvat

Waarom deze cup?

De afgelopen maanden kwam ik de menstruatiecup steeds vaker tegen. Op social media, in app-groepen en tijdens het praten met vriendinnen. Ik werd nieuwsgierig, maar het leek me een gedoe en toch ook wel een beetje vies.

Ik ben me meer gaan verdiepen in de cup en kwam er al snel achter dat het toch echt meer voordelen heeft dan nadelen. Daarnaast is het veel beter voor het milieu en kost het, uiteindelijk, een stuk minder dan maandverband en tampons. 

Eenmaal bij de Kruidvat zag ik de OrganiCup staan en besloot ik er één mee te nemen. Toch maar eens proberen. Eigenlijk wist ik meteen dat ik hier ook een artikel over wilde schrijven, omdat ik vind dat we veel opener mogen zijn over dit soort onderwerpen én omdat wij vrouwen elkaar toch een beetje moeten helpen.

OrganiCup - Kruidvat -Allmatters
De OrganiCup is gewoon te koop bij de Kruidvat.

Mijn eerste ervaring

Mijn eerste week menstruatie met de menstruatiecup zit erop en het was een bijzondere ervaring.

Laat ik beginnen met eerlijk te zeggen dat het in het begin een gedoe is om de cup op zijn plek te krijgen. Ik heb het een paar dagen voor mijn ongesteldheid geprobeerd en dat is maar goed ook. Het is zoeken en proberen, maar uiteindelijk zat hij op zijn plek én had ik er ook geen last van. Eerlijk, het is ook een beetje een gek werkje. 

Toch wilde ik ermee doorgaan, want er waren zoveel mensen positief en hoe fijn is het als je een hele (werk)dag niet aan je menstruatie hoeft te denken?

De eerste ochtend was ik het eigenlijk al zat en wilde ik het ding alweer in de prullenbak gooien. Na een hoop gestuntel zat hij en kon de dag beginnen. Ondanks de valse start heb ik de rest van de dag niets gevoeld of gemerkt van de cup. Wel ben ik vaker dan ooit naar het toilet gegaan om te kijken of ik niet aan het lekken was. Eenmaal thuis heb ik de cup eruit gehaald, schoongemaakt en terug geplaatst. Ook dit was nog een gevecht, maar de cup was nog lang niet vol en dat gaf een beetje rust.

In principe moet de cup 12 uur meegaan, maar ik vond het gek om hem voor het slapengaan niet te verschonen, dus dat heb ik de eerste avond ook gedaan. Ook ’s nachts voelde ik hem niet en heb ik prima geslapen.

De rest van de week ging het steeds beter met het plaatsen en wisselen van de cup. Al snel verschoonde ik hem alleen ’s ochtends en ’s avonds. Ik moest even doorbijten en zoeken naar wat voor mij goed werkte. Aan het einde van mijn menstruatie heb ik hem goed schoongemaakt en vijf minuten in kokend water gelegd. Dit doe ik voor en na mijn menstruatie.  

Conclusie

Ik ben ongeveer vijf dagen ongesteld en ik heb vijf dagen de menstruatiecup gebruikt. Eerlijk? Ik vond het uiteindelijk echt een verademing om de cup te gebruiken. Ik heb de ‘normale’ cup, voor vrouwen die al langer ongesteld zijn, maar geen vaginale bevalling hebben gehad, en de cup is nooit vol geweest en ik heb geen enkele keer een ‘lekkage’  gehad. Het is heerlijk om maar twee keer per dag bezig te zijn met je menstruatie en achteraf heb ik het nooit vies of akelig gevonden.

Het enige lastige is dat je echt even aan de slag moet om de cup goed in te brengen en eruit te halen en dat is een vreemd werkje in het begin. De laatste twee dagen wist ik eigenlijk al wat voor mij werkte en ging het steeds makkelijker. Ik kan me wel goed voorstellen dat dit een drempel is die je over moet willen gaan, want dat was het voor mij ook. Ik begrijp nu alleen wel waarom er zoveel mensen enorm positief zijn, want ik ruil de cup ook in voor mijn tampons.

Handig om te weten: de Organicup is te koop bij de Kruidvat en kost €22,69.

GezondheidGezondheid

Normaal gesproken gaat mijn blog over boeken, rolschaatsen en andere luchtige dingen. Toch vond ik dat ik mijn ervaring met de menstruatiecup met je moest delen, omdat ik hoop dat je hier wat aan hebt. Mocht ik toch van mening veranderen over de menstruatiecup dan laat ik het je ook weten natuurlijk. Heb je misschien nog tips en tricks? Dan hoor ik ze graag natuurlijk =).

Liefs!

2 reacties

  1. Dit klinkt wel heel goed Ilona, ideaal. Kan me bijna niet voorstellen dat je tussendoor niet hoeft te “verschonen” zonder dat je doorlekt. Heel benieuwd of het ook werkt voor zware menstruaties. Ik ga er nog even over nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.