Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Als je mijn recensies allemaal bekijkt, dan zul je zien dat ik niet vaak Young Adult-boeken lees. Ik werk wel met de doelgroep voor wie deze boeken geschreven wordt, dus misschien wordt het tijd om hier verandering in aan te brengen.

Moordgids voor lieve meisjes kwam zo vaak voorbij op Instagram en het werd zo geprezen door iedereen dat ik het wel moest lezen. Een perfecte combinatie van een Young Adult en een thriller. Dit is een boek waar ik mijn leerlingen enthousiast voor kan krijgen en het verhaal staat ook dicht bij hun belevingswereld. Wat een topper! 

Moordgids voor lieve meisjes | Holly Jackson | Volt |

“Ze liet haar blik het paadje naar de voordeur afglijden. Het leek maar een paar meter, maar tussen de voordeur en de plek waar ze stond lag in feite een bodemloze afgrond.

Korte inhoud

Pippa (ook wel Pip genoemd) kiest voor haar profielwerkstuk een bijzonder onderwerp. Ze wil de moord op Andie Bell (vijf jaar geleden) onderzoeken, want ze gelooft niet dat Sal Singh het gedaan heeft. Sal was het vriendje van Andie en heeft vlak na de moord op zijn vriendin zelfmoord gepleegd. Volgens het hele stadje Kilton is hij duidelijk de dader.

Pip begint haar onderzoek en probeert verschillende personen te interviewen. Zo komt ze ook bij Ravi terecht, de broer van Sal. Ravi houdt eerst de boot een beetje af, maar besluit al snel om Pip te helpen.

Door alle gesprekken die Pip voert, lijkt ze steeds een beetje verder te komen in haar onderzoek. Ze zoekt ook steeds verder haar grenzen op en komt daardoor een paar keer in de problemen. 

Ondertussen is er iemand die het niet leuk vindt dat Pip zo aan het rondneuzen is. Pip wordt via verschillende manieren bedreigd, maar ze is niet van plan om haar onderzoek te stoppen. 

Pip komt steeds dichter bij de waarheid, maar er dreigt ook steeds meer gevaar. Krijgt ze het voor elkaar om de echte moordenaar van Andie te ontmaskeren?

Mijn mening

Laten we beginnen bij de omslag en de titel van het boek. Je hebt meteen in de gaten wat voor soort boek dit ongeveer zal zijn en de titel is erg pakkend. Ik zou dit in een boekenwinkel meteen oppakken. De binnenkant van de boek is ook mooi. Er zitten wat illustraties in, bijvoorbeeld bij een nieuw hoofdstuk. Het maakt het net allemaal wat interessanter.

Het boek is opgedeeld in vier delen en het verhaal wordt verteld in hoofdstukken. Naast het verhaal lees je ook het logboek van het profielwerkstuk van Pippa. Dit zijn bijvoorbeeld interviews of hersenspinsels van Pippa. In het begin van het boek moest ik hier even aan wennen, maar de afwisseling maakt het juist leuk. Ik kan me voorstellen dat jongvolwassenen deze afwisseling erg prettig vinden.

De schrijfstijl van Holly Jackson is niet moeilijk en erg begrijpelijk. Het verhaal leest prettig weg en er zit vaart in. Er zit veel spanning in het boek en je wordt steeds nieuwsgieriger naar de dader. Het is een boek dat je niet zomaar aan de kant legt. Elke avond ging ik vroeger naar bed om lekker te kunnen gaan lezen. 

Er komen best wel veel personen voorbij in het boek en soms moest ik even bedenken wie wat ook alweer gedaan had. Pippa is de enige hoofdpersoon en we lezen alles vanuit haar perspectief.  Een prima keuze wat mij betreft. Pippa is een hele slimme meid en kiest een bijzonder onderwerp voor haar profielwerkstuk, maar is ook graag bij haar vriendinnen en kent ook het gevoel van vlinders in haar buik. Ze komt over als een hele leuk meid die niet snel bang is. Daarnaast is ze ook wel eens een beetje roekeloos en gaat ze heel ver om haar doel te bereiken.

Dat dit boek veel voorbij kwam op Instagram kan ik heel goed begrijpen. Het boek zit goed in elkaar, is leuk om te lezen en blijft spannend tot het laatste moment. Ik vond het ook verfrissend en weer eens iets anders. Er komt een volgend deel uit, maar wanneer dat deel in Nederland verschijnt is nog niet bekend. Ik kan je in ieder geval vertellen dat ik niet kan wachten.

Mocht je van thrillers houden of van Young Adult boeken dan is Moordgids voor lieve meisjes zeker een enorme aanrader. Ik ga hem eens op school introduceren. Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je ervan? Ik ben heel benieuwd!

Liefs!

Titel: Moordgids voor lieve meisjes | Auteur: Holly Jackson | Uitgeverij: Volt | 448 pagina’s |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.