5 redenen om nooit aan een blog te beginnen

Bloggen vind ik het allerleukste om te doen en ik doe het daarom ook met veel liefde en plezier. Misschien heb je er wel eens aan gedacht om een blog te beginnen, maar weet je niet of het bij je past. Ik heb een artikel geschreven over de leuke kanten van bloggen (klik hier), maar vandaag praat ik je eerlijk bij over de minder leuke kanten van het schrijven.  

5 redenen om nooit aan een blog te beginnen

1. Bloggen kost tijd

Een blog bouwen, artikelen schrijven, je website promoten… een blog beginnen én bijhouden kost heel veel tijd. Ik ben ongeveer anderhalf uur bezig met het schrijven van een artikel, soms moeten er veel foto’s gemaakt worden en dan moet ik ook nog zorgen dat mijn blog gedeeld wordt op mijn socials. Daarnaast moet mijn website up te date blijven, berichten beantwoord worden en probeer ik op de hoogte te blijven van de trends… het is veel werk. 

Ik geloof dat niemand had verwacht dat ik het zo lang zou volhouden, maar ik ga het bloggen alleen maar leuker vinden. Ik moet soms dingen laten voor mijn blog, maar dat vind ik helemaal niet erg. Zorg in ieder geval wel dat je weet waaraan je begint.

2. Groeien duurt lang

Als je begint met bloggen, wil je ook wel graag dat mensen de tijd nemen om naar je site te komen. Hier moet je veel geduld voor hebben, want je hebt niet vanaf de eerste dag bezoekers. Ik begon met 0 of 1 bezoeker op een dag en ondertussen zit ik tegen de 50 bezoekers op een dag. Nog steeds niet gigantisch veel, maar er is een stijgende lijn en daar krijg ik energie van. Je moet verstand hebben van SEO, Google, social media en van het hele blogwereldje en dat kost ook allemaal tijd. En het spreekwoord klopt… geduld is een schone zaak.

ComputerComputer

3. Rijk worden met bloggen bestaat niet!

Nee, dat is niet helemaal waar.  Er zullen genoeg mensen goed geld verdienen met hun blog, maar ook dat gaat niet vanzelf. Ik heb er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om niet heel mijn website vol te zetten met advertenties en mede daardoor verdien ik niet veel geld met mijn blog. Ik moet het hebben van affiliate marketing (BOL.com bijvoorbeeld) en betaalde opdrachten en dat gaat minder snel. Verwacht in ieder geval geen bergen met geld als je begint met een blog. 

4. Waar haal je de inspiratie vandaan?

Eerlijk? Ik heb soms geen idee waar ik over moet schrijven en toch moet er een blog online komen. Gelukkig gebeurt dit niet heel vaak, maar ik heb echt niet altijd inspiratie. Ondertussen heb ik mijn maniertjes gevonden en kom ik er wel aan uit. Als je een succesvolle blog wil dan is het verstandig om op vaste momenten een artikel online te zetten, dus Google en Pinterest zijn dan je beste vrienden. 

5. 'Maar Iloon, niemand leest toch nog een blog tegenwoordig?'

Bovenstaande opmerking hoor ik regelmatig en zorgt voor negatieve energie. Laat je niet gek maken, want er zijn genoeg mensen die nog een blog lezen. Sterker nog, waar zoeken we tegenwoordig onze informatie op? Precies, Google! En bloggers weten precies hoe ze daar gevonden moeten worden. 

Niet iedereen begrijpt waarom ik zo veel tijd kan besteden aan een blog en in het begin kon ik daar nog wel eens van balen. Ondertussen heb ik dat achter me gelaten, want er zijn genoeg mensen die het wel leuk vinden om op mijn blog te kijken en ik word er zelf ook heel blij van. Win-win toch?

Ik heb je nu 5 redenen gegeven om nooit aan een blog te beginnen, omdat je niet altijd denkt aan de negatieve kanten van het opzetten van een blog. Toch moedig ik je aan om te beginnen met bouwen en schrijven als je die ambitie hebt, want het is echt ontzettend leuk om je eigen blog te hebben. Mocht je hulp zoeken dan mag je altijd een berichtje sturen.

Liefs!

7 reacties

 1. Ik heb bewust gekozen voor onbetaalde content. Zou het wel leuk vinden (heb tevens vroeger een heel erg goed lopende blog gehad), maar ik hou me nu niet zo met cijfers bezig als toen. Voor mij is het echt een hobby. Ik probeer te verdienen aan mijn gedichtenbundel die ik op mijn blog af en toe voorbij laat komen.

  Maar om een blog te hebben waar je leuk aan verdient, heb je inderdaad veel geduld voor nodig.

  Leuk om jouw visie te lezen!

 2. Wat ik vooral fijn vind aan bloggen is dat het een mooi naslagwerk voor mezelf oplevert. Ook de reacties vind ik altijd erg leuk. Vooral ook omdat het een beetje een vast clubje is en het lijkt toch wel of je daar een band mee opbouwt. En van daaruit ontdek ik weer nieuwe leuke blogs.
  En ja, natuurlijk kost het tijd en heb ik er echt even geen zin in. Maar ach, dat is met iedere hobby zo.

 3. Het klopt inderdaad Iloon, het is tijdrovend maar zeker de moeite waard. Ik heb ook geen heel grote aantallen bezoekers, maar wel zoveel dat ik het de moeite waard vind om voor deze lezers een paar vaste blogs per week te schrijven. En zoals Aukje ook al schrijft, de reacties zijn leuk, zeker omdat het vaak een dezelfde mensen zijn die reageren, daar krijg je dan een leuke band mee. Ik verdien niets met mijn blog, maar dat is ook een bewuste keuze (ik verdien genoeg met mijn werk) en misschien verandert dat ooit nog eens maar voorlopig zie ik dat niet gebeuren.
  Leuk om jouw redenen om niet te bloggen te lezen en blij dat je blijft bloggen!

  1. Dat is lief van je, mevrouw Niekje. Het is voor mij ook gewoon een enorme uitlaatklep en het is fijn dat andere mensen het willen lezen. Het moet vooral heel leuk blijven.

 4. Haha ja, als ik elke week zou opschrijven hoeveel tijd ik kwijt ben aan bloggen (en mijn leven online documenteren in het algemeen), dan zou ik schrikken geloof ik 😀 Maar ik vind het zo ontzettend leuk om te doen! Dat dat eigenlijk helemaal niets uitmaakt. Het is in al die jaren zo versmolten met wie ik ben, dat het er gewoon bij hoort.
  En wat Aukje ook schrijft, het is – misschien een niet heel groot – blogwereldje en je leert mensen kennen die hetzelfde leuk vinden. Dat is ook iets wat ik wel zou missen als ik geen blog zou hebben.
  Leuk om hier door je blogje eens over na te denken! 🙂

  1. Ik was het aan het uitrekenen voor dit artikel, maar ben gauw gestopt. Het zijn namelijk enorm veel uren, maar ik heb er ook zoveel plezier in. En als we elkaar zo ook een beetje steunen, maakt het het bloggen nog veel leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.