Mijn drie beste tips voor beginnende bloggers

Sinds januari 2020 schrijf ik elke week meerdere artikelen voor mijn blog. Eerst op booksandpaper.nl en tegenwoordig op gewooniloon.com. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, maar wat komt er toch veel kijken bij het maken van een blog. Om jou op weg te helpen, deel ik vandaag mijn drie beste tips voor beginnende bloggers. Succes!

Beste tips voor de beginnende blogger

Bedenk een plan

Omdat ik veel boeken las en graag over boeken kletste, kwam in oktober 2019 het idee in mij op om een blog te starten. Dat was mijn plan en zo ben ik aan de slag gegaan.

Al snel kwam ik erachter dat ik niet vier keer per week een recensie over een boek kon schrijven, omdat ik niet zoveel boeken per week las. Mijn plan was dus niet zo heel goed bedacht. 

Al doende leert men, dus ik ben in de maanden daarna heel creatief geworden met het verzinnen van onderwerpen en het schrijven van content. Sterker nog, ik ben er achter gekomen dat je daar als blogger altijd mee bezig bent.

Toch raad ik je aan om van te voren een plan te maken. Waar wil je over schrijven? Kan je over dat onderwerp een paar keer per week schrijven? Wil je maar over één onderwerp schrijven of wil je juist een breder aanbod aanbieden? Hoe vaak wil je per week schrijven? Heb je een doel voor ogen? Hoe ga je dat doel bereiken? En zo zijn er nog talloze vragen die je jezelf moet stellen.

Als je alles op papier hebt gezet dan is het misschien ook makkelijker om een goede naam voor je blog te bedenken. Je hebt immers al een heel duidelijk beeld over je eigen blog.

Hosting? Domein? Websitebouwer?

Als je dat plan klaar hebt liggen en je bent klaar om te starten dan moet je een plekje vinden op het internet. Hoe ga je dat doen? Je hebt een hostingpakket nodig, een domeinnaam en misschien is een websitebouwer ook wel handig.

  1. Wat wordt er bedoeld met hosting? Hosting is eigenlijk heel simpel, want het is een stukje webruimte in de wereld van internet waar jouw website opgeslagen wordt.  
  2. Wat is een domeinnaam? Je domeinnaam is de naam van je website en mensen gebruiken jouw domeinnaam om op je site te komen. Mijn domeinnaam is www.gewooniloon.com bijvoorbeeld.
  3. Waar gebruik je een websitebouwer voor? Heel veel websites worden gebouwd via het programma WordPress. WordPress helpt je vrij simpel om een website te bouwen, zonder dat je aan de slag hoeft te gaan met ingewikkelde codes. Natuurlijk zijn er ook veel andere websitebouwers, zoals Wix en Jimdo. Ik ben bij WordPress.com gestart, maar ik ben al snel overgestapt naar WordPress.org en ik ben heel erg tevreden.
 
 

Mijn belangrijkste tip: verdiep je eerst in de vele opties die er zijn, voordat je een hostingpakket of een websitebouwer aanschaft. Ik heb mijn hostingpakket en mijn domeinnaam via Xel.nl en daar betaal ik erg veel voor. Misschien wel teveel, maar als ik iets niet begrijp of er gaat iets mis met mijn site dan staan ze altijd voor mij klaar en dat vind ik heel fijn. 

Verdiep je vanaf je eerste blogpost in SEO

Er komt heel veel op je af als je voor het eerst een website bouwt en je bent blij als je eerste artikel online komt. Van SEO heb je dan waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar als je graag bezoekers op je site wil hebben dan moet je je hier toch echt in gaan verdiepen.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Huh? Ja precies, ik had ook geen idee. Nu in jip-en-janneketaal: SEO houdt eigenlijk in dat je een artikel zo schrijft dat het voor zoekmachines (zoals Google) te vinden is. Denk dan aan de titel, zoekwoorden, externe- en interne links, het aantal woorden van je artikel, tussenkopjes etc. 

Dit klinkt heel ingewikkeld en dat is het in het begin ook. Ondertussen heb ik al zoveel artikelen geschreven dat het bijna vanzelf gaat, maar ik heb zeker ook nog veel te leren. Ik werk met het programma Yoast en dat maakt het SEO-verhaal een stuk simpeler gelukkig. Helaas moet ik nog heel veel oude artikelen SEO-proof maken, dus zorg dat je vanaf je eerste artikel op de hoogte bent.

Mocht je willen starten met het schrijven van een blog, neem dan mijn drie beste tips voor beginnende bloggers mee. Ik kan je nog zoveel meer tips geven, maar dit zijn de tips die ik zelf graag van te voren gelezen had willen hebben. Doe er je voordeel mee =).

Mocht je andere vragen of misschien zelfs tips voor mij hebben dan hoor ik het graag.

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.