Toen de wereld brak – John Boyne

Het boek De jongen in de gestreepte pyjama staat twee keer in mijn boekenkast en heb ik meerdere malen gelezen. Wat een indrukkend verhaal. Toen ik las dat er een vervolg zou komen, moest ik dit nieuwe boek lezen. Toen de wereld brak van John Boyne grijpt je weer naar de keel.

Toen de wereld brak - John Boyne - Meulenhoff

‘Als ieder mens schuldig is aan al het goede dat hij niet heeft gedaan, zoals Voltaire stelde, dan heb ik mezelf mijn hele leven wijsgemaakt dat ik onschuldig was aan al het slechte.’

BoekenBoeken

Flaptekst

Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging.

Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.’

Mijn mening

Toen de wereld brak heb ik digitaal aangeschaft voor mijn e-reader. Ik ga dit boek ook nog fysiek kopen, omdat het zo goed is en het gewoon in mijn boekenkast hoort te staan.

Het omslag vind ik mooi, omdat het een verwijzing is naar het boek De jongen in de gestreepte pyjama. De titel vind ik erg goed gekozen en past perfect bij het verhaal.

Als je De jongen in de gestreepte pyjama hebt gelezen dan ben je het waarschijnlijk met me eens dat Gretel, de zus van Bruno, helemaal niet zo leuk is. Nu ik haar verhaal heb gelezen, zie ik haar van een heel andere kant.

John Boyne heeft zestien jaar gewacht met het vervolg, maar het was het wachten waard. Ik vind Toen de wereld brak een prachtig boek, maar ook net zo triest. Hoe moet Gretel verder leven na alles wat ze in Polen heeft meegemaakt? Hoe kan ze zichzelf nog in de spiegel aankijken? Is zij net zo schuldig als haar vader? Wie is Gretel eigenlijk? Er komen zoveel vragen naar voren in dit boek en als lezer weet je de antwoorden eigenlijk ook niet. 

Ik kan me voorstellen dat het voor een schrijver altijd spannend is om een vervolg te schrijven, zeker als het eerste deel zo’n succes is geweest. Toch lijkt het voor John Boyne geen probleem te zijn om hetzelfde niveau te halen. Zijn schrijfstijl is, ondanks de heftigheid van het verhaal, erg fijn en hij zorgt ervoor dat het af en toe ook wat luchtiger wordt. Erg knap!

Je hoeft De jongen in de gestreepte pyjama niet per se te lezen om Toen de wereld brak te begrijpen, maar ik raad je ze wel allebei aan. Heftige boeken, maar deze verhalen moeten verteld blijven worden. Deze boeken pakken je vast en laten je niet meer los.

Liefs!

Titel: Toen de wereld brak | Auteur: John Boyne | Uitgeverij: J.M. Meulenhoff 416 pagina’s |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.