Kobo Libra H2O

E-readers; veel boekenwormen hebben er een soort haat-liefdeverhouding mee. Het liefst hebben we allemaal een fysiek boek in ons handen, want er is niets beters dan dat. Toch kunnen we ook erg genieten van een e-reader, bijvoorbeeld in bed of op vakantie. 

Sinds november 2020 heb ik een nieuwe e-reader: de Kobo Libra H2O. Deze heeft een tijd om mijn verlanglijstje gestaan, omdat ik toe was aan een nieuwe en omdat deze e-reader er prachtig uitzag. Werkt hij ook naar behoren? Ik vertel het je vandaag.

Kobo Libra H2O -3

Kobo Libra H2O specificaties

– Schermgrootte: 17,7 centimeter (7 inch)

– Opslagcapaciteit: 8 GB

– Schermresolutie: 300 pixels per inch

– Schermverlichting: ja

– Batterij: ongeveer 30 dagen (ligt ook aan het gebruik)

– Water- en stof bestendig: ja

– Gewicht: 192 gram

– Afmeting: 1144 x 159 x 5 mm

– Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR

– Kleur: wit of zwart

– Extra informatie: instelbaar kleurtemperatuur scherm, natuurlijk licht, verschillende lettertypes, aanraakscherm   

Mijn ervaring

De Kobo Libra H2O is niet mijn eerste e-reader. Ik had al een Kobo e-reader, maar die was al zeker tien jaar oud en begon erg traag te worden. Hij had zijn geld ook al opgebracht en de techniek is in die tien jaar niet stil blijven staan. Tijd voor iets nieuws.

Ik was direct verliefd op de Kobo Libra H2O en dat kwam vooral door de knopjes aan de zijkant. Bij mijn oude e-reader moest ik behoorlijk hard tikken op het scherm om naar de volgende pagina te komen en die knopjes leken mij veel fijner. Daarnaast leek het scherm heel helder en fijn. 

Toen ik de e-reader voor mijn verjaardag kreeg, was ik dan ook enorm blij. Helaas was ik nog in een fysiek boek bezig en kon ik hem niet direct gebruiken. Ondertussen heb ik al een aantal boeken gelezen op mijn reader en kan ik je er wat meer over vertellen. 

Kobo Libra H2O -1
Kobo Libra H2O -2

Naast dat het een mooi apparaat is, is hij ook degelijk. Hij voelt stevig aan, het scherm kan tegen een stootje en ook de knopjes zijn prettig om in te drukken. De e-reader is staand te gebruiken, maar ook liggend. Meestal gebruik ik hem staand, maar liggend vind ik ook fijn. Vooral als ik in een stoel zit te lezen.

Als lezer heb je een keuze om de knopjes te gebruiken om van bladzijde te wisselen, maar ook het aanraakscherm werkt. Ik vind de knopjes erg fijn en gebruik ze altijd. Zowel de knopjes als het scherm reageren prima en daarin vind ik deze Kobo ten opzichte van mijn oude Kobo erg verbetert.

Het scherm is ook veel veranderd. Wat ik heel fijn vind is dat het scherm heel duidelijk en rustig is. Er is geen ruis meer op de achtergrond. Daarnaast is het licht van de e-reader prima. Je kan de helderheid van het scherm instellen en de kleur van het licht. Er zijn wat extra opties, zoals het instellen van je bedtijd. Zelf gebruik ik dat niet.

Als lezer is er een mogelijkheid om het lettertype aan te passen naar eigen wensen, net zoals de grootte van je letter en de ruimte tussen letters. Er is veel keus aan lettertypes, dus voor ieder wat wils. 

De batterij van de Kobo Libra H2O is, net als bij de andere e-readers, prima. Met een volle batterij kan ik weken vooruit. Nu lees ik niet al mijn boeken op mijn e-reader, dus het ligt er ook aan hoeveel je digitaal leest.

Kobo Libra H2O -4

Het systeem van Kobo is niet veranderd. Het werkt nog precies hetzelfde en dat vind ik fijn. Zo hoefde ik niet uit te zoeken hoe ik ermee om moest gaan, maar kon ik meteen beginnen met lezen. Wat jammer blijft, is dat je je uitgelezen boeken niet in een aparte map kan zetten zodat ze niet meer in je boekenlijst staan. Hier mag wat mij betreft iets op gevonden worden. Mocht je een tip hebben dan hoor ik het graag.

Zijn er dan geen nadelen?

Ik vind de Kobo Libra erg fijn en hij doet wat hij moet doen. Ik lees ook alleen maar boeken op mijn e-reader en gebruik hem niet om kranten of tijdschriften te lezen, terwijl dit wel allemaal kan.

Als ik iets jammer vind dan is het de snelheid van het apparaat. Hij is niet zo heel erg snel. En dat vind ik bijzonder in de tijd van nu. Als ik op mijn telefoon op een app klik heb ik binnen een seconde alles wat ik wil zien. Bij deze reader duurt het altijd wat langer. Ik heb er geen last van, want het gaat alsnog wel vlot, maar het valt op. 

De prijs van dit apparaat is op dit moment €179,-. Er zijn zeker goedkopere e-readers te vinden, maar voor deze e-reader vind ik het een prima prijs. Het is gewoon echt een heel fijn ding. Ik kan me voorstellen dat deze prijs voor anderen een groot nadeel kan zijn.

Kobo Libra H2O -5

Conclusie

Ook ik lees heel graag fysieke boeken, want dat voelt fijn en echt aan. De geur van een nieuw boek vind ik heerlijk en dat mis ik bij het lezen van een digitaal boek. Ik kan genieten van een zwaar boek in mijn handen, ondanks dat het soms onpraktisch is. Toch ben ik erg blij met mijn Kobo Libra H20. Het is een fijne e-reader die doet wat hij moet doen en hij ziet er ook nog eens prachtig uit. Een aanrader als je veel leest en een goede e-reader zoekt.

Lees jij wel eens boeken op een e-reader? Of lees je echt alleen maar fysieke boeken? Ik hoor het graag, dus laat een berichtje achter bij de reacties.

Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Welkom
Gewoon Iloon - Profielfoto

Wat leuk dat je op mijn site Gewoon Iloon bent beland. Hier vind je elke woensdag, vrijdag en zondag om 07:00 uur een nieuw artikel. Ik schrijf over boeken, rolschaatsen, reizen, lifestyle en over mijn persoonlijke leven. Neem vooral een kijkje en een reactie achterlaten mag altijd natuurlijk 😊.

Liefs!

Meer over mij?
Tag Cloud
Samenwerken?

Als blogger ben ik altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Wil jij samen met mij aan de slag? Mail dan naar info@gewooniloon.com of klik hier.

Recente berichten

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.