Twaalf dagen voor kerst – Jenny Bayliss

Ergens in september kwam er een mailtje binnen van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff of ik misschien al zin had in een kerstverhaal. Dat hoef je niet heel vaak aan mij te vragen, want als ik ergens dol op ben dan is het wel Kerstmis. Het boek Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss lag al snel in de brievenbus, dus met een bakje thee en een warm dekentje ben ik dit boek ingedoken. Ik vertel je er graag over.

“Op deze regenachtige oktoberdag moest ze beslissen of ze bereid was haar agenda voor december te vullen met een gestage stroom van dates met volslagen vreemden.

Korte inhoud

Kate is 34 jaar en nog steeds single. Natuurlijk, ze heeft wel wat relaties gehad, maar blijkbaar nooit de ware gevonden. Ze vindt het ook niet per se erg, want ze heeft het prima voor elkaar. Ze heeft haar droombaan, een leuk huis en fijne mensen om zich heen.

Dan komt haar beste vriendin Laura met het idee om Kate in te schrijven bij een datingbureau. Niet zo maar een datingbureau, maar een bureau waarbij ze beloven dat ze singles helpen hun liefde te vinden in twaalf dates voor kerst…

 

 

Kate besluit om hieraan mee te doen, omdat ze niets te verliezen heeft. Twaalf dates met twaalf verschillende mannen en als hier ook niets tussen zit dan heeft ze het in ieder geval geprobeerd.

Als de eerste date van Kate al niet op komt dagen, zakt de moed al een klein beetje in haar schoenen. Toch blijft ze volhouden en komt ze ook hele leuke mannen tegen. Zal ze die ene man die ze zoekt ook tegenkomen?

Mijn mening

Als je de omslag van het boek ziet dan brengt dat meteen een lach op je gezicht ( in ieder geval als je van kerst houdt). Je ziet direct dat het een feelgoodboek is en dat het helemaal past in de sfeer van de wintermaanden en natuurlijk van Kerstmis. Het boek ziet er erg uitnodigend uit.

Het is ook een flink boek, want het heeft 432 pagina’s. Voor een feelgood vind ik dat behoorlijk, maar over het algemeen niet storend.

Jenny Bayliss heeft een echt winters boek geschreven met heel veel knusse details over deze periode van het jaar. In het boek wordt er verteld dat het sneeuwt, de huizen worden versierd en ook de drankjes die worden gedronken passen goed bij het seizoen. Er is goed nagedacht over hoe de sfeer neergezet moest worden en dit lees je in het hele boek dan ook terug.

Het verhaal vind ik ook origineel en leuk. Elke date heeft iets bijzonders en Kate maakt heel veel mee met al die verschillende mannen. Ik vind het ook bewonderingswaardig dat ze toch elke keer weer de energie vindt om door te gaan met daten. Het is namelijk niet altijd gezellig of leuk en de dates passen niet allemaal bij Kate. Wat ik ook sterk vind is dat Kate niet als een hopeloze single overkomt. Als het niet lukt dan lukt het maar niet. Ze is heel onafhankelijk en heeft niet per se een partner nodig om gelukkig te zijn. 

Toch zijn er ook best wat minpunten aan dit boek. Het is namelijk best langdradig. Kate werkt als ontwerper en ontwerpt op haar eigen bijzondere manier. Soms werd daar zo veel over verteld dat ik bijna in staat was om een stuk over te slaan. Zo werden er verschillende bijzaken vaak veel te uitgebreid verteld en dat maakte het verhaal soms lang en saai.

Jenny Bayliss heeft ervoor gekozen om per date een hoofdstuk te schrijven. Die hoofdstukken zijn elke keer behoorlijk lang, ook omdat de helft van zo’n hoofdstuk helemaal niet over de date gaat. Ik snap de keuze van de auteur, maar ik vond het daardoor wat minder fijn lezen. Even snel een hoofdstukje lezen was er niet bij.

De opbouw van het boek is goed, de verhaallijn is origineel en het boek ziet eruit als een kerstcadeautje. Het was alleen soms wat langdradig en daardoor raakte ik mijn interesse een beetje kwijt. Het is wel een fijn boek voor de kerst, met de juiste sfeer en perfect met een dekentje en een warme chocomelk erbij. Is Twaalf dates voor kerst misschien iets voor jou?

Liefs!

Titel: Twaalf dagen voor kerst | Auteur: Jenny Bayliss | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | 432 pagina’s |
Dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Veel dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.