Je eigen avocadoplant in huis? Zo doe je dat!

Vorige week heb ik je de eerste tien stappen laten zien om je eigen avocadoplant te kweken. Vandaag vertel ik je wat je moet doen als je pit aan het ontkiemen is en hoe je uiteindelijk je avocadoplant moet gaan verzorgen. Heb je mijn eerste tien stappen gemist, klik dan hier

Avocadoplant

Wat heb je nodig om je avocadopit te laten groeien?

  • je ontkiemde avocadopit;
  • een klein, glazen potje;
  • sateprikkers of een kiemschaaltje;
  • water;
  • nog meer geduld en liefde.

Hoe ga je aan de slag met je ontkiemde avocadopit?

Stap 1

In mijn vorige post zijn we gestopt, nadat we de pit in keukenrol gerold hadden en op een warm plekje hadden gelegd. Je zal de komende dagen en/of weken de pit in de gaten moeten houden. Hij gaat scheuren…

Avocado stekken 2
Avocadoplant ontkiemen

Stap 2

… en uiteindelijk komt er aan de bovenkant een groen stengeltje uit en aan de onderkant de wortel. Blijf ervoor zorgen dat het keukenpapier vochtig is en controleer regelmatig. Als je wortel een paar centimeter lang is dan is het tijd voor de volgende stap. Soms duurt dit een week en soms duurt dit een paar weken, dus geef niet te snel op.

TuinTuin

Stap 3

Als de wortel een paar centimeter is dan gaan we de wortel in het water zetten. Wij prikken vier satéstokjes in de pit, zodat hij boven water kan blijven staan, maar hier zijn ook handige kiemschaaltjes voor. De satéprikkers hoeven niet diep in de pit gestoken te worden, als ze de pit maar op zijn plek kunnen houden.

Avocado prikken
Avocadoplant ontkiemen

Deze pit staat al iets langer in het water, maar je zorgt ervoor dat de onderkant van de pit, met wortel, in het water staat. 

Stap 4

En nu kan de pit lekker gaan groeien. Wij verschonen het water twee keer per week, zodat het water vers blijft.

Avocadoplant 2

Op een gegeven moment zal de plant meer voedingsstoffen nodig hebben en wordt het tijd om de plant in potgrond te zetten. Wij moeten dat nu gaan doen met onze grootste avocadoplant. Het plantje mag in gewone potgrond gezet worden en kan in indirect zonlicht worden geplaatst. De plant heeft vanaf dat moment twee keer per week water nodig.

En dan is het tijd om te genieten van je eigen avocadoplant. Wacht niet op avocado’s, want die zullen er in Nederland niet aan gaan groeien helaas.

Het is ontzettend leuk om de pit te zien ontkiemen en de plant te zien groeien. Als de plant eenmaal begint dan lijkt hij niet meer te stoppen. Het kan bijna niet mislukken, dus ik hoop dat je de avocadoplant een kans gaat geven. Laat je het weten als het gelukt is?

Liefs!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.