Omringd door idioten – Thomas Erikson

In augustus heeft Mike het boek Omringd door idioten van Thomas Erikson gekocht. Hij is geen lezer, dus het boek lag stof te vangen. Ondertussen bleef ik dit boek overal tegenkomen en werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Uiteindelijk heb ik het opgepakt en ben ik het gaan lezen. Is dit boek écht een hulpmiddel om je medemens beter te begrijpen of zijn we allemaal omringd door idioten?

Omringd door idioten - Thomas Erikson

‘Hoe je een alfamannetje herkent, en wat je moet doen om hem niet in de weg te lopen.

Wat gaan we doen? Laten we het op mijn manier doen! Nu!’

Wonen 2023Wonen 2023

Flaptekst

‘Heb je ooit ruzie gekregen omdat iemand je verkeerd begreep? Verbaas je je soms over het totale onvermogen van anderen om jouw punt te zien? Of heb je er genoeg van dat er niet naar je geluisterd wordt?

Je bent niet de enige. Na een rampzalige ontmoeting met een succesvolle ondernemer, die ervan overtuigd was dat hij werd ‘omringd door idioten’, besloot communicatie-expert Thomas Erikson onderzoek te doen naar het menselijk functioneren en waarom we vaak moeite hebben om met elkaar in contact te komen.

Omringd door idioten is zijn eenvoudige maar baanbrekende methode om iedereen met wie we communiceren te beoordelen op basis van vier persoonlijkheidstypes: rood, geel, groen en blauw. Van lichaamstaal tot conflictbeheersing: dit inzichtelijke en vermakelijke boek geeft je hulpmiddelen om de mensen om je heen – collega’s, vrienden of familie – beter te begrijpen.’

Mijn mening

Omringd door idioten is een heel ander boek dan dat je van mij gewend bent. Zelf zou ik dit boek waarschijnlijk nooit gekocht hebben, maar het lag toch al in huis. Daarnaast vind ik boeken over persoonlijke ontwikkeling wel interessant, dus ergens past het wel in mijn straatje.

De titel spreekt natuurlijk wel aan en wordt al snel uitgelegd in het boek. Ik ben zelf bekend met de vier gedragstypes en heb ook een verslag liggen over mijn eigen gedrag. Ik kan je alvast verklappen dat ik tussen groen en geel in zit. Misschien niet heel verrassend…

In het kort: Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen gedrag en zijn eigen manier om met mensen om te gaan. Alle gedragstypes kunnen worden ingedeeld in vier kleuren: rood, geel, groen en blauw. Thomas Erikson geeft je inzichten over deze gedragstypes en ook hoe je met de verschillende types om kunt gaan. Dat kan wel eens erg handig zijn…

De schrijver maakt veel gebruik van eigen situaties om alle types duidelijk te maken en dat zijn soms hilarische verhalen. Ook wordt het boek daardoor begrijpelijk en realistisch. Het boek leest makkelijk en snel weg; het is dus geen zware kost. 

Alle kleuren of gedragstypes worden uitgebreid besproken en bij elke kleur kwam er wel een persoon uit mijn omgeving naar boven. Ik denk dat iedereen wel een persoon kan opnoemen bij de verschillende types en dat maakt het boek eigenlijk heel erg leuk. 

Ik ben groen en geel, dus vriendelijk, betrouwbaar, behulpzaam, enthousiast. optimistisch en spontaan, maar ik kan ook ongeconcentreerd, oppervlakkig, eigenwijs en onverschillig overkomen. Niemand is perfect 🙈. Gelukkig staan er genoeg tips in voor mij en voor iedereen die met mij omgaat.

Omringd door idioten van Thomas Erikson pak je misschien niet zo snel op om te gaan lezen, maar toch geeft dit boek je veel inzichten over jezelf en over de mensen met wie je werkt of samen bent. Ik vond het zelfs leuk om te lezen en hoop er wat aan te hebben in het dagelijkse leven. We zijn gelukkig niet allemaal idioten…

Liefs!

Titel: Omringd door idioten | Auteur: Thomas Erikson | Uitgeverij: HarperCollins 320 pagina’s |

6 reacties

  1. Dat klinkt inderdaad wel als een interessant boek. Hoewel het niet een boek is wat ik zou kopen. Wellicht als ik hem tweedehands eens tegenkom.

    1. Dat begrijp ik helemaal, want ik had dit boek waarschijnlijk ook niet gelezen als hij niet in de kast stond. Toch blij dat ik het boek opgepakt heb.

  2. Lijkt me wel een interessant boek, tijdens m’n IB-opleiding werkten we ook met dergelijke boeken “human nog wat (kan even niet op nog wat komen) “heette dat blok/tijddeel.
    En juist dat je mensen uit je omgeving herkent maakt het leuk.

    1. Ja, ik denk dat als je er serieus iets mee doet het je wel kan helpen andere mensen te begrijpen. Ik ben zit precies tussen groen en geel in en herkende veel van mezelf 🙈.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.