Bijzondere boeken

Je kent ze wel; van die boeken die iets met je doen. Die in je hoofd blijven zitten en er eigenlijk nooit meer uit gaan. Vandaag deel ik drie bijzondere boeken met je die voor mij echt iets betekend hebben en ik vertel je ook waarom.

1. Het verrotte leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls

Het verrotte leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls

Het verrotte leven van Floortje Bloem is misschien wel het eerste boek ooit geweest dat echt een diepe indruk op mij achterliet. Ik las het boek voor het eerst toen ik ongeveer 16 jaar oud was en ik had het binnen een mum van tijd uit. 

Het gaat over Floortje Bloem en haar leven als kind en tiener. Geen vader in beeld, moeder kan niet voor haar zorgen en Floortje komt in tehuizen en pleeggezinnen terecht. Ze wordt als klein meisje al in het diepe gegooid en eigenlijk is er niemand die voor haar wil/kan zorgen. Totdat ze besluit om bij haar zus te blijven, maar ook dat blijkt geen goede zet te zijn. 

Het zou kunnen zijn dat ik, tijdens het lezen, het besef kreeg dat ik het eigenlijk erg goed had. En dat niet ieder kind dat kan zeggen. Ik weet niet precies wat het was, maar het deed iets met me. 

Ongeveer tien jaar geleden heb ik het boek weer opgepakt en ben ik het opnieuw gaan lezen. Ik wilde weten of ik, als volwassenen, het boek nog steeds goed zou vinden. Weer raakte het boek me en weer had ik het zo uit. 

Yvonne Keuls staat bekend om haar boeken waarin een maatschappelijk probleem naar voren komt. De moeder van David S. is ook een voorbeeld van zo’n boek. Ook een aanrader.

2. Meisje met negen pruiken - Sophie van der Stap

Meisje met negen pruiken - Sophie van der Stap

Even heb ik zitten twijfelen, want er zijn best veel boeken die mij aan het denken hebben gezet. Denk aan Ademloos van Kim Moelands en Het regent Zonnestralen van Fien Vermeulen. Samen met Meisje met negen pruiken vallen ze onder dezelfde noemer: biografieën of waargebeurde verhalen.

In Meisje met negen pruiken vertelt Sophie over haar strijd tegen kanker. Ontroerend, moedig en eerlijk, maar soms ook grappig. Ze vertelt hoe haar negen verschillende pruiken haar hebben geholpen met het overwinnen van deze rotziekte. 

Ik lees regelmatig dit soort boeken, omdat ik het interessant vind en vooral heel veel bewondering heb voor de persoon die het geschreven heeft. Ik hoop zelf nooit in zo’n situatie te komen, maar dat dacht Sophie vast en zeker ook van te voren. Als ik dit soort boeken lees dan word ik weer even met beide benen op de grond gezet. Genieten van elke dag is zo belangrijk.

3. Master Your Mindset - Michael Pilarczyk

Master Your Mindset - Michael Pilarczyk

Master Your Mindset heb ik nog niet zolang geleden gelezen en is sindsdien een soort bijbel voor me. Het valt onder psychologische boeken of boeken over mindset. Eigenlijk lees ik nooit dit soort boeken, maar een vriendin raadde mij dit aan.

Ik ben erin begonnen en heb het bijna niet meer weg kunnen leggen. Michael Pilarczyk schrijft op een fijne manier en zijn vraag is eigenlijk of je je mooiste leven leeft. Hij geeft je handvatten om daarmee aan de slag te gaan, maar het heeft mij vooral erg veel inzichten gegeven. Ik wil er niet teveel over vertellen, maar het is in ieder geval helemaal niet zweverig of iets dergelijks. Gewoon een enorm goed boek.

Ik raad iedereen met dromen/ambities aan om dit boek te lezen. Volgens mij kan je daar nooit spijt van krijgen. 

Heb jij bijzondere boeken gelezen die nog altijd een beetje in je hoofd blijven spoken? Of ben ik de enige die hier last van heeft? Dat kan natuurlijk ook. Ik ben erg benieuwd en hoor het graag van je. 

Heb een mooie dag vandaag.

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.