Bonuskind – Saskia Noort

Na het heerlijke feelgoodboek van Tamara Haagmans ben ik begonnen in Bonuskind van Saskia Noort. Een heel ander genre en een heel ander boek. Niets feelgood, maar juist erg heftig. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Bonuskind - Saskia Noort

Op tafel staat haar laptop met ernaast een halfvol glas rode wijn en een asbak met een sigarettenpeuk. Mama rookt al jaren niet meer.”

Saskia Noort is een Nederlandse auteur en veel van haar boeken zijn bij mensen bekend. Nieuwe buren, De eetclub, Huidpijn en Koorts zijn erg bekende boeken van haar. Van Nieuwe buren is zelfs een serie gemaakt en sommige boeken zijn verfilmd, zoals De Eetclub, Terug naar de kust en De Verbouwing.

Lies is vijftien jaar oud, haar ouders zijn gescheiden en het enige waar haar ouders nog goed in zijn is ruzie maken met elkaar. Haar moeder is alleen en haar vader heeft een nieuwe vriendin. Lies en haar broertje Luuk zitten er altijd tussenin.

Op een ochtend komt Lies haar bed uit en is haar moeder niet thuis. Dat is gek, want haar moeder gaat nooit zomaar weg zonder een berichtje achter te laten. Samen met haar broertje wacht ze op haar moeder, maar ze komt maar niet. Ze schakelen hun vader in en later ook de politie. Iedereen denkt dat haar moeder verdwenen is, omdat ze het niet meer zag zitten maar Lies denkt daar heel anders over. Ze gaat zelf op onderzoek uit, want ze weet zeker dat er iets heel ergs gebeurd is. Hiermee brengt ze alleen zichzelf ook in gevaar…

Saskia Noort schrijft vaak thrillers, maar vaak gaat het dan over volwassen mensen en lijkt het toch wat luchtiger. Dit boek vind ik wel anders, omdat we het boek vooral lezen vanuit het perspectief van Lies, een vijftienjarig meisje. Dat maakt het meteen extra spannend en heftig.

Wat ik vooral heel goed vind aan dit boek is hoe kinderen een scheiding kunnen beleven. Misschien is het aangedikt, daar kan ik geen oordeel over geven, maar kinderen maken alles mee tijdens een scheiding. En als dit een vechtscheiding is dan kan dat heel heftig zijn en dat komt in dit boek goed naar voren. Dat heeft mij echt wel aangegrepen en ik vind het erg goed dat Saskia Noort dit bespreekbaar maakt.

Saskia Noort heeft goed bedacht hoe ze dit boek wilde schrijven. Korte alinea’s en wisselende perspectieven zorgen ervoor dat het meteen een spannend boek is. Ik zat er meteen in en wilde heel graag weten hoe het verhaal verder zou gaan. Waar is de moeder van Lies en Luuk en wat is er in hemelsnaam gebeurd? Door de kleine alinea’s zit het tempo er goed in en heb je echt het gevoel dat je in het hoofd van Lies zit. Ook haar logica en haar manier van praten is erg realistisch. Knap werk.

Ik ben erg positief over dit boek en ik vind het een sterk verhaal. Ik lees de columns in de Linda! van Saskia Noort altijd en volgens mij is het echt een heel tof mens en schrijven kan ze ook zeker en laat ze met dit boek weer zien. Het is geen typisch Saskia Noort-boek en dat maakt het juist extra interessant. Ga jij Bonuskind lezen?

Titel: Bonuskind| Auteur: Saskia Noort | Uitgeverij: The House of Books | 272 pagina’s |

2 reacties

  1. Fijne recensie! Ik heb Bonuskind net opgehaald bij de bibliotheek, dus ik hoop er binnenkort aan toe te komen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.