Heb jij ook bepaalde dingen waar je je enorm aan kan storen tijdens het lezen van een boek? Ik vind lezen enorm fijn, maar soms kan ik een boek ook wel aan de kant gooien, omdat ik me ergens aan erger. Vandaag deel ik mijn ergernissen met je. Kan jij je hierin vinden of juist helemaal niet?
1. Vertaalfouten
Ver bovenaan mijn lijstje staan vertaalfouten. Ik vind dit ten eerste zo balen voor de auteur en ten tweede is het gewoon enorm irritant.
Ik begrijp heel goed dat het vertalen van een boek een moeilijke klus is en ik zal ook niet struikelen over één of twee fouten, maar er zijn boeken waar ongeveer op elke bladzijde een fout staat. Wat gaat er dan precies verkeerd?
Nog niet zo lang geleden las ik De beller op lijn vier van J.D. Barker. Een heel goed boek, maar met erg veel vertaalfouten. Zelfs de naam van de hoofdpersoon Jordan werd soms verwisseld met de naam John. In het hele boek kwam geen John voor. Hoe dan?
2. Oppervlakkige hoofdpersonages
Persoonlijk vind ik dat als je een boek schrijft je hoofdpersonage goed neergezet moet worden. Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar soms kan een hoofdpersoon in een boek enorm oppervlakkig overkomen. Er zit dan geen diepgang in, geen persoonlijkheid. Een boek is dan, volgens mij, gedoemd om te mislukken. Zo vond ik Karina in Verliefd van Anna Todd geen persoonlijkheid hebben, maar ook Evvie in Oost west, thuis best van Linda Holmes. Beide boeken hebben mij niet geraakt helaas.
3. Langdradigheid
Tempo in een boek vind ik best belangrijk en als een boek heel langdradig wordt dan verlies ik mijn interesse. Ik leg een boek niet zomaar aan de kant, dus ik lees het vaak wel uit. Meestal blijkt het dan toch een erg goed boek te zijn. Een voorbeeld van zo’n boek is Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Achteraf gezien vond ik het boek echt heel goed, maar sommige stukken vond ik lang duren. Misschien heeft dat ook te maken gehad met de 736 bladzijdes…
4. Lange hoofdstukken
Als lezer lees ik graag van hoofdstuk naar hoofdstuk en stop ik niet graag ergens middenin. Ik vind het daarom wel fijn als een boek uit korte hoofdstukjes bestaat. Ik lees vaak in bed en als mijn ogen zwaar worden is het fijn als het hoofdstuk bijna klaar is. Het heeft verder niets te maken met de inhoud van het boek, puur gemak =).
5. Cliffhangers
Mijn laatste ergernis is een cliffhanger aan het einde van een boek. Meestal is dit bij een serie en vindt de schrijver het dan leuk om het spannend te maken voor de lezer. Aangezien een lezer vaak lang moet wachten op het volgende deel, zijn cliffhangers echt niet leuk in een boek. Een boek wat zomaar bij mij opkomt is Vijftig tinten grijs. Gelukkig komt het niet zo vaak voor en laten we dat vooral zo houden.
Dit zijn mijn persoonlijke ergernissen in een boek tijdens het lezen. Natuurlijk weet ik dat een auteur bloed, zweet en tranen in een boek gestopt heeft en daar heb ik alleen maar respect voor.
Heb jij nog andere ergernissen tijdens het lezen? Ik ben er nieuwsgierig naar, dus hoor ze graag.
Liefs!