Dromen najagen #3: Ondernemen, hoe doe je dat?

Vandaag een persoonlijke en kwetsbare blog. Ik heb lang nagedacht of ik dit wel moet publiceren, maar ik heb uiteindelijk besloten om het wel te doen. Onzekerheid hoort nou eenmaal bij het leven, ook bij mij. Zeker als ik ergens geen verstand van heb, zoals ondernemen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Ondernemen, hoe doe je dat?

De droom

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik me in maart ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik wil aan de slag als freelance redacteur; werken voor auteurs en met hun boeken. Omdat ik het vanaf dag 1 goed aan wilde pakken, besloot ik me dus direct in te schrijven. Ondertussen zijn we twee maanden verder en heb ik nog geen opdracht binnengesleept. Dat ligt helemaal aan mij.

Onzekerheid

Na 38 jaar ken ik mezelf een beetje en weet ik dat ik erg onzeker kan zijn in mijn werk. Ik moet een succeservaring hebben, voordat ik een beetje in mezelf ga geloven. Als docent of als teamleider werk je met veel mensen samen, dus heb je wel eens succeservaringen. Nu ga ik voor mezelf aan de slag en moet ik eerst een opdracht binnenslepen, voordat ik een succesmoment kan ervaren. Maar nu zit mijn onzekerheid in de weg. Shit!

Had ik verwacht dat het werk aan zou komen waaien? Nee, zeker niet en dat zou ik ook niet willen. Ik wil er hard voor werken en uit mijn comfortzone komen. Ik weet alleen niet goed hoe en dat is wel een probleem.

Ondernemen, hoe doe je dat?

Ondernemen, hoe doe je dat eigenlijk? 

Diploma’s heb ik genoeg, maar ik heb nooit geleerd hoe je moet ondernemen. Hoe moet ik mezelf verkopen? Waar doe ik dat? Ga ik hiervoor LinkedIn inzetten of stuur ik verschillende auteurs een berichtje via Instagram? Heeft het zin om open sollicitaties te sturen naar uitgeverijen? Ik wil het allemaal doen, maar ik vind het spannend en eng. Er is een drempel waar ik overheen moet en ik weet nog niet precies hoe. 

Ik weet ook niet waar ik bang voor ben, omdat ik weet dat ik afwijzingen zal krijgen en daar ook prima mee om kan gaan. Daarnaast geloof ik dat alles met een reden gebeurt, dus als ik weet hoe ik het aan moet pakken dan komt het goed. Ik zit op dit moment vooral mezelf in de weg en dat werkt helemaal niet bevordelijk.

 

Conclusie

Ik zal aan Mike vragen of hij mij een enorme schop onder mijn kont wil geven. Als ik echt een droom heb dan moet ik me niet laten tegenhouden. Als je iets echt wil dan moet je er ook 100% voor gaan. Soms is het net iets makkelijker gezegd…

Misschien heb jij ooit een goed boek gelezen over ondernemen waar ik iets mee kan? Of een gouden tip? Ik hoor ze heel graag.

Bedankt voor het lezen. 

Liefs!

6 reacties

 1. Hoi Ilona, wat een mooie en kwetsbare blog heb je geschreven. Als ondernemer is het soms ook allemaal onzeker en alleen. Ik geloof dat we er allemaal wel eens mee te maken hebben. Ik in ieder geval wel en met precies dezelfde vragen!

  Laten we elkaar daarom samen steunen en ook met elkaar het een en ander uitvogelen. Dan komen we er wel!

  Voor nu even geen tips (hoewel ik als marketing- en communicatieadviseur absoluut LinkedIn kan aanraden om je op te promoten). Ik heb zelf een boek over ZZP gehaald bij de bieb, maar weet nog niet of het wat is. Als ik wat verder ben, dan laat ik het weten!

  Veel plezier in de Efteling vandaag, xxx

  1. Hoi Nancy,

   Bedankt voor je lieve berichtje. Goed idee om elkaar te steunen en ik ben erg benieuwd naar het boek dat je nu leest.

   Liefs, Ilona

 2. Ik weet dat je het kunt, nu jij zelf nog! Het komt van lieverlee echt wel in orde. Geef het tijd, je bent nét gestart. Als je in jezelf gelooft, gelooft een ander ook in jou!

 3. Ik bewonder je openheid, zo dapper!
  Ik heb ook gereageerd op de post op FB en daar Silvia Bogers in getagd. Ga eens met haar in gesprek, je hoeft het niet zelf uit te vinden…dat hebben anderen al gedaan. Ieder zijn vak, niet waar? Jij bent freelance redacteur, dat is waar jij goed in bent! Sil is business coach en daar is zij heel goed in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.