7 voordelen van een dagje sauna

Niet iedereen is er voor te porren, maar ik vind het heerlijk om een dagje naar de sauna te gaan. Natuurlijk vond ik dat de eerste keer spannend, maar dat gevoel was vrij snel weg. Mocht je twijfelen om (weer) eens naar de sauna te gaan dan help ik je vandaag een beetje op weg, want een bezoekje aan de sauna heeft veel voordelen. Laten we snel beginnen!

Sauna voordelen

1. Pure ontspanning

Eén van de belangrijkste voordelen van een dagje sauna is de pure ontspanning die je voelt. Je hebt weinig prikkels om je heen, je moet op bepaalde plekken stil zijn en het is (bijna) overal lekker warm. Geen telefoon om je heen, geen (werk)mailtjes die binnenstromen en veel minder sociale contacten.. je schakelt de wereld even uit en dat is soms heel erg fijn (en nodig!). Voor mij voelt het altijd als een minivakantie en aan het eind van de dag ben ik weer helemaal zen.

Mooi en gezondMooi en gezond

2. Het is gezond

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je immuunsysteem verbetert en dat je je bloedsomloop stimuleert als je regelmatig een sauna bezoekt. Lekker zweten om vervolgens flink af te koelen doet veel voor je lichaam en kan ervoor zorgen dat je minder snel verkouden wordt. Heel fijn in de winter!

3. Goed voor spieren en gewrichten

In een wellnessresort vind je vaak een infraroodsauna. De rode lamp geeft veel warmte af en de stralen gaan diep je huid in om ervoor te zorgen dat je spierpijn en/of gewrichtspijn minder wordt. Je huid ontspant en je doorbloeding wordt beter. 

Sauna voordelen 2

4. Zweten is goed voor je huid

Ik kan niet zo heel goed zweten, maar als ik eenmaal in een sauna lig dan komt het zweet overal vandaan. Fijn voor mijn huid, want de poriën staan open en mijn huid wordt goed schoon. Aan het einde van de dag even flink scrubben en mijn huid voelt weer zacht en soepel. 

5. Even niets

Ik had het er al eerder over, maar in de sauna doe je eigenlijk de hele dag niets. En niets doen is zo goed voor je mentale gezondheid.  Het zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, er komt ruimte voor creativiteit en je geeft je hersenen even rust. Aangezien wij tegenwoordig altijd aan lijken te staan, is het heerlijk om even uit te schakelen. 

6. Tijd voor elkaar

Op sommige plekken moet je stil zijn, maar er is ook genoeg ruimte om bij te kletsen met je partner, een vriend(in) of collega. Er is geen reden om afgeleid te worden, dus de mooiste gesprekken ontstaan misschien wel naakt in het zwembad 🙈. 

7. Jezelf op nummer 1 zetten

Een dagje in de sauna betekent dat je jezelf even op nummer 1 zet en alle tijd voor jezelf neemt. Ik vind het heerlijk om de baden of de sauna’s in te gaan, maar ik kan niet zonder een lekker bakje thee met een stuk appeltaart of een gezonde poké bowl. Eten en drinken vind ik op zo’n dag net zo belangrijk en gezellig. Ook kan je ervoor kiezen om een behandeling te nemen of in de rustruimte een paar uur te lezen en/of te slapen. Het is jouw feestje!

Na het schrijven van al deze voordelen, heb ik meteen zin om weer een dagje sauna te boeken en ik hoop dat ik dat gevoel ook op jou overgebracht heb. Er zijn heel veel mooie wellnessresorts, maar mijn favoriet is Thermen Berendonck. Echt prachtig!

Mocht je het toch te spannend vinden dan is een badkledingdag misschien een optie om eerst te proberen. Weet wel dat je niet anders bent dan anderen en dat iedereen zijn onzekerheden heeft. Je bent mooi zoals je bent!

Liefs!

Eén reactie

  1. Ik vind een dagje naar de spa ook heerlijk. Maar ik doe het eigenlijk te weinig. Hier vlakbij zit er eentje waar ik graag kom. Ik ga zelf wel op badkleding-dag dagen. Dat is niet overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.