Wandellust – Twan Huys

Via Instagram kwam er een oproep om mee te doen met de blogtour van het boek Wandellust, geschreven door Twan Huys. Als ik iets in coronatijd veel meer doe dan is het wandelen, dus ik wilde dit boek wel een kans geven.

Toen het boek eenmaal binnen was gekomen, was ik onder de indruk. Het is een prachtig boek met een hardcover en tientallen foto’s van onze mooie natuur. Is de inhoud van dit boek ook indrukwekkend?

Wandellust - Twan Huys

‘Ergens tussen de tien en achttien maanden leren we rechtop staan en wandelen we voor het eerst zelfstandig de wereld in. Jong geleerd is oud gedaan. Dat is het, wandelen is de leidraad van het leven!’ 

Flaptekst

Twan Huys is zijn leven lang al een gepassioneerd wandelaar. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in de heuvels van Zuid-Limburg, op zoek naar zeldzame orchideeën, ijsvogels en dassen. 

In Wandellust verbreedt hij zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. In een turbulent jaar vindt hij rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, beiden ver in de tachtig, soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak, en Jane Goodall.

 

Wandelen is uitgegroeid tot een nationale hobby. Het is altijd weer inspirerend, louterend en soms zelfs helend. Zoals Hippocrates zijn leerlingen al meer dan tweeduizend jaar geleden voorhield: ‘Wandelen is het beste medicijn.’

Voor alle miljoenen Nederlandse wandelaars schreef Twan Huys Wandellust. Hij neemt ons mee van het Springendal tot aan Tiengemeten, van de Veluwe tot aan de Schoorlse Duinen, van Terschelling naar het Limburgse Gerendal. en nog veel verder.

Mijn mening

Ondanks dat dit boek er prachtig uitzag, had ik er geen verwachtingen van. Twan Huys kende ik van de televisie, maar ik had weinig programma’s van hem gezien. Toch was ik benieuwd naar dit boek. Vooral omdat Mike en ik er steeds vaker op uitgaan om ergens te gaan wandelen met Luna. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom.

Ik zal eerlijk zijn; ik heb dit boek nog niet uitgelezen. Heel bewust ook, want volgens mij is het juist leuk om een route uit te kiezen en dan pas het verhaal erbij te lezen. Natuurlijk heb ik wel een aantal hoofdstukken gelezen en ik ben positief verrast.

In het eerste hoofdstuk vertelt Twan waar zijn liefde voor wandelen vandaan komt en dat het hem helpt om alles weer op een rijtje te krijgen. Hij citeert ook Hippocrates: ‘Wandelen is het beste medicijn,’ en daar gelooft hij ook in. Persoonlijk kan ik me daar ook wel in vinden. Wandelen geeft rust en het enige dat je moet doen is je ene voet voor de andere zetten. Daarnaast is buitenlucht altijd goed.

Wandellust - Twan Huys

Twan Huys heeft in zijn boek 17 wandelroutes beschreven die te vinden zijn door heel Nederland. Bij de wandelroutes hoort een verhaal van iemand. Dat kan van een bekende Nederlander zijn, een familielid of iemand die veel van dat wandelgebied weet. Naast de route, krijg je er ook een verhaal bij en dat maakt dit boek bijzonder en interessant. 

Ik vind de schrijfstijl van Twan Huys erg prettig. Toen ik begon met lezen bleef ik langer lezen dan ik eigenlijk had gepland en dat komt vooral omdat zijn schrijfstijl rust uit straalt. Er wordt in weinig woorden best wel veel verteld en de toon in het boek is precies zoals het moet zijn. Ik word er erg enthousiast van.

Dit is geen boek waar je uren in moet lezen. Ik vond het heerlijk om af en toe een hoofdstuk te lezen (of twee) en het dan weer even aan de kant te leggen. Het boek geeft rust, maar tegelijkertijd wil je je wandelschoenen uit de kast halen en gaan wandelen. Ik denk dat we, sinds corona, allemaal wat meer wandelen, dus dit boek komt als geroepen. Ik ga sommige wandelroutes in ieder geval zeker proberen.

Wandel jij meer het afgelopen jaar? Of wandel je sowieso misschien al veel? Zo ja, heb je favoriete plekken om te wandelen? Laat het vooral weten.

Liefs!

Leuk! Deze recensie is onderdeel van een blogtour. Ik ben vandaag als eerst aan de beurt, maar morgen vind je de recensie van @tessaleest.

Titel: Wandellust | Auteur: Twan Huys | Uitgeverij: Prometheus | 232 pagina’s | 
Dit exemplaar heb ik gekregen van de uitgeverij. Bedankt Uitgeverij Prometheus.

2 reacties

  1. Wat een ontzettend fijne recensie. Super informatief en overzichtelijk. Daarbij mag het ook wel gezegd worden dat je echt een prachtige website hebt zeg. Om jaloers van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.