Wat je moet weten als je naar New York gaat

Als ik de rest van mijn leven nog maar naar één andere plek op de wereld zou mogen dan zou ik kiezen voor New York. Deze stad heeft iets waar ik geen genoeg van kan krijgen en ik kan niet eens goed uitleggen waarom. Ik ben er nu vier keer geweest en in de kerstvakantie zal ik voor de vijfde keer naar New York vertrekken. 

Omdat ik zo dol ben op deze stad krijg ik vaak de vraag of ik misschien tips wil delen. Dat wil ik, want ik praat heel graag over deze fantastische plek. Vandaag probeer ik alvast wat dingen op een rijtje te zetten die je moet weten als je plannen hebt om naar New York te gaan. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Naar New York
New York City

In welk seizoen ga je naar New York?

Voordat je überhaupt naar vliegtickets gaat kijken, moet je eerst weten in welke periode van het jaar je naar New York wilt gaan. New York heeft ongeveer hetzelfde klimaat als Nederland en de seizoenen zijn dus vergelijkbaar. Van de vier seizoenen heb ik er drie gehad, namelijk herfst, winter en lente.

Herfst: mijn eerste keer New York was in de herfst. New York is prachtig in de herfst, want de dagen worden korter en de bladeren verliezen hun groene kleur. Net als in Nederland is de kans op regen wat groter dan in de zomer, maar het kan ook meevallen. 

Winter: De tweede keer dat ik naar New York ging, was tijdens Kerstmis. Amerikanen houden van kerst en dat zie je terug in elke etalage van elke winkel, maar ook de sfeer lijkt wat gemoedelijker. Het kan flink sneeuwen in New York en dat maakt de stad nog magischer. Ook zijn de schaatsbanen dan open en als je van schaatsen houdt is dat erg leuk om te doen. 

Lente: Ook heb ik New York twee keer in de lente gezien en twee keer compleet anders. De eerste keer was het op sommige dagen echt al lekker warm, maar soms ook nog wat fris. De tweede keer hadden we bijna elke dag regen en was het echt nog koud. Net als in Nederland kan het dus alle kanten op gaan.

Zomer: De zomer heb ik nog niet meegemaakt in New York, maar het schijnt dan eigenlijk te warm te zijn voor een stedentrip. Het kan makkelijk boven de 30 graden zijn en ik kan me zo voorstellen dat het dan erg benauwd moet zijn. De zomer in NYC staat nog wel op mijn lijstje.

NYC Kerst
Kerst in New York

Vliegtickets

Helaas kan ik je niet vertellen wanneer je het goedkoopst aan vliegtickets kan komen. Mijn ervaring is dat je de beste prijzen hebt als je ver van te voren je tickets boekt, maar soms heb je geluk met een vliegticket op het laatste moment. Ik ben fan van SkyScanner en probeer het altijd goed in de gaten te houden. 

Ik denk dat iedereen het liefst direct vliegt, maar met een tussenstop is het vaak goedkoper. Kijk wel goed naar de tijd die je hebt om over te stappen. Soms is dat heel kort, maar soms ook heel erg lang.

Persoonlijk vlieg ik niet zo graag met United Airlines, maar liever met een andere (bekende) vliegmaatschappij. Brussels Airlines is vaak erg goed en de prijzen willen nog wel eens interessant zijn. Daarnaast vind ik het zelf prettig om via JFK te vliegen en niet via Newark, maar op zich maakt het niet veel uit. 

Het is in New York zes uur vroeger dan in Nederland en daarom probeer ik altijd een vroege vlucht te kiezen, zodat je nog wel iets van New York ziet als je eenmaal aangekomen bent. Dit jaar zullen we rond 10:00u vliegen, zodat we daar rond 13:00u aankomen. Heerlijk!

Central Park

Hotels

Hotels in New York zijn duur en het lijkt wel alsof ze steeds duurder worden. Bedenk van te voren goed wat je belangrijk vindt. Vind je het prima om in een hostel te slapen of wil je juist wat meer luxe en comfort? Waar in New York wil je elke ochtend wakker worden? Midden in Manhattan of vind je Brooklyn ook goed? Booking.com vind ik een handige app om hotels in de gaten te houden, maar er zullen vast ook andere goede sites zijn. 

Ga er niet vanuit dat de hotelkamers heel groot zijn, want dan kan het nog wel eens tegenvallen. De kamers zijn over het algemeen kleiner dan wij gewend zijn, maar over het algemeen prima voor een stedentrip. Het enige wat ik me altijd afvraag is waarom er altijd wordt gekozen voor zo’n bad/douchecombinatie én waarom de douchekop altijd zo laag hangt…

Ik hoor ook goede verhalen over Airbnb, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Vessel

Voorbereidingen treffen

Als alles geboekt is dan zijn er nog een paar dingen die van te voren geregeld moeten worden:

  • Je moet een geldig visum hebben (Esta). Die moet geldig zijn op de dag van vertrek en is twee jaar geldig. Wacht niet te lang met aanvragen, omdat het soms even kan duren voordat je toestemming krijgt. Zelf probeer ik dat een maand van te voren geregeld te hebben.
  • Vanaf 1 november gaan de grenzen van Amerika weer open voor reizigers uit Europa, maar je moet wel gevaccineerd zijn. Het is slim om het reisadvies even goed door te nemen.
  • Het is altijd handig om al wat dollars op zak te hebben als je richting Amerika gaat. Wij pinnen meestal op het vliegveld in Amerika, maar het kan ook prima in Nederland op het vliegveld.
  • Een creditcard is in Amerika zo normaal dat ik het bijna een must vind om er één te hebben.
 

Er zijn nog zoveel dingen die handig zijn om te regelen van te voren, maar minder noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van het vliegveld naar je hotel (en terug) of aan een metrokaart die je in New York kunt gebruiken. Al deze dingen regel ik eigenlijk altijd via de site Newyork.nl. Zeker de moeite waard om een kijkje op te nemen.  

IMG_6996
Helemaal in mijn element.

Ik kan nog zoveel meer vertellen over deze bijzondere stad, maar mocht je plannen willen maken om naar New York te gaan dan denk ik dat je hier even mee vooruit kan. Binnenkort zal ik je tips geven over wat je écht niet mag missen in New York en ik zal ook mijn plannen voor onze komende reis met je delen. 

Ik hoop dat je het leuk vond en als je tips voor mij hebt dan hoor ik ze heel graag.

Liefs!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.