Sinds een paar maanden volg ik een opleiding schrijven bij Schrijversacademie. Er wordt mij vaak gevraagd hoe het gaat en of ik het leuk vind, dus het is tijd om mijn ervaringen tot nu toe met jullie te delen.
Waarom deze opleiding?
Schrijven is iets wat ik al heel mijn leven met liefde doe. Vroeger in mijn dagboek, later schreef ik verslagen van concerten op Hyves en toen ik docent Nederlands werd kwam het schrijven altijd weer terug. De afgelopen jaren schrijf ik regelmatig in mijn bullet journal en sinds een jaar schrijf ik elke week drie (vanaf vandaag vier) artikelen op mijn blog. Schrijven, is net als lezen, iets wat bij mij hoort.
In 2019 ben ik al op zoek geweest naar een schrijfopleiding, maar toen heb ik het niet doorgezet omdat ik teveel twijfelde. Schrijven is een kwestie van veel doen toch? Ik denk dat die gedachte juist is, maar dat er ook nog zoveel te leren valt.
Vanaf september 2020 begon het weer te kriebelen en ben ik weer gaan kijken naar verschillende opleidingen. Elke keer kwam ik weer terug bij Schrijversacademie, dus de stoute schoenen aangetrokken en mezelf aangemeld.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Bij Schrijversacademie begin je met vier basismodules:
- Ontwikkel je eigen stijl
- Het verhaal vormgeven
- Personages en dialogen
- Het schrijfproces
Deze modules zorgen ervoor dat je verschillende schrijfstijlen leert kennen en zorgt voor een basis waar je verder op kunt werken. Voor de start van de cursus krijg je alle theorieboeken opgestuurd (in totaal 12 boeken) en krijg je toegang tot de portal.
De basismodules kunnen online of op locatie gevolgd worden. Nu, in tijden van Covid-19, worden alle lessen online gegeven. Je hebt aan het begin van elke module een startles van twee uur. Daarna ga je aan de slag met de literatuur en de opdrachten. Elke week moet je een opdracht maken en inleveren. Soms lever je een opdracht alleen in bij je docent en soms ook bij je studiegenoten, zodat je ook leert feedback te krijgen en te geven. Aan het einde van de module sluit je weer af met een les van twee uur.
Na de vier basismodules kies je een specialisatie uit. Er zijn veel specialisaties, zoals Romans en korte verhalen schrijven, poëzie, Autobiografisch schrijven en Zakelijk redigeren. Mocht je na één specialisatie nog een andere specialisatie willen doen dan kan dat natuurlijk.
Mijn ervaring tot nu toe
Ik heb mijn eerste module Ontwikkel je eigen stijl afgerond en zit nu op de helft van Het verhaal vormgeven. Dat betekent dat ik nu drie lessen heb gevolgd en al aardig wat opdrachten heb afgerond.
Voordat ik me inschreef, wilde ik eigenlijk gaan voor fysieke lessen. Omdat we leven in een wereld met corona en ik niet meer wilde wachten heb ik me toch ingeschreven voor een online versie van de studie. Helemaal geen verkeerde keuze. Ik heb mijn studiegenoten nu drie keer gezien en ik voel al wel een band met de groep. Het zijn leuke mensen en vooral heel erg divers. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat er heel veel docenten in de groep zouden zitten, maar ik ben de enige. Erg verfrissend.
De docent die wij hebben heeft kennis van zaken en veel ervaring met schrijven. Ze is kritisch, maar helpt je ook goed op weg. Ze is eerlijk en wind er geen doekjes om. Voor de basismodules heb je dezelfde docent (als je alles na elkaar volgt), want zij gaat je aan het eind van de vier modules ook helpen met het kiezen van je specialisatie.
De lessen zijn altijd te kort. Vaak moeten we van te voren een opdracht maken en die voorlezen tijdens de les, daarnaast maken we tijdens de les ook meerdere opdrachten. Het is interessant om alle verschillende stijlen van mensen voorbij te zien komen en om erover te praten met elkaar. Ik heb na een les altijd weer energie voor tien.
Elke week moet je een opdracht maken en inleveren. Je bent dus elke week bezig met je opleiding en de opdrachten zijn pittig, dus je bent er best wel tijd mee kwijt. Dat wist ik van te voren en daar heb ik ook bewust voor gekozen. Je leert schrijven immers door te doen. Ik vind de opdrachten ook erg leuk en ze dagen mij uit om er alles uit te halen. De feedback die je krijgt is heel fijn en daar leer je veel van.
Alle informatie die je nodig hebt staat op de portal van Schrijversacademie. De opdrachten zijn daar te vinden en je levert daar ook je werk in. Het programma is heel overzichtelijk en het werkt heel handig. Er is goed over nagedacht.
Al met al kan ik wel zeggen dat ik een erg goede keuze heb gemaakt door te starten met deze opleiding. Het is leerzaam, het niveau is hoog en het belangrijkste is dat ik er veel plezier in heb.
Hoe nu verder?
Eerst ga ik mijn basismodules afmaken en zoals het er nu uitziet zal ik alles rond juni/juli af hebben. Daarna ga ik kiezen voor een specialisatie. Ik twijfel nog tussen Columns en blogs schrijven of Redactie. Columns en blogs schrijven past goed bij Gewoon Iloon natuurlijk, maar de uitgeverswereld lijkt me ook wel heel interessant en daar past Redactie goed bij. Misschien ga ik ze allebei wel doen =).
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden neem dan vooral een kijkje bij de website van Schrijversacademie. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd een berichtje sturen natuurlijk.
Liefs.
2 reacties
Heel veel succes met je volgen van je passie!
Dankjewel =).