Schrijversacademie: Specialisatie Redactie – 2

In november 2020 had ik mijn eerste les van de basiscursus Schrijven bij de Schrijversacademie. Vanwege corona moest ik de lessen online volgen, maar vanaf het eerste moment vond ik het fantastisch. Na mijn basisopleiding mocht ik een specialisatie uitkiezen en ik koos voor de specialisatie Redactie. Na mijn eerste les heb ik hier een artikel over geschreven. Vandaag vertel ik je hoe de rest van de opleiding is gegaan.

Specialisatie Redactie - deel 2

De verschillende modules

Vorige keer heb ik verteld hoe de modules eruit zagen en hoe mijn eerste les was geweest. Ik blik terug op de drie modules en zal je vertellen hoe ik ze ervaren heb.

Module 1: Eindredactie

In de eerste module hebben we tijdens de les gekeken naar de wereld van de uitgeverijen. Hoe is een uitgeverij georganiseerd, wat voor soort redacteuren heb je, wat moet een redacteur kunnen, etc. Daarna zijn we kort aan de slag gegaan met correctiewerk. 

De huiswerkopdrachten van module 1 waren allerlei verschillende correctieopdrachten, zoals fictie- en non-fictieteksten, het persklaar maken van een tekst en vertalingen. Erg pittige opdrachten, maar wel heel leuk om te doen. Ik vond het corrigeren aan de hand van de correctietekens interessant, maar ik ben blij dat we tegenwoordig een computer bij de hand hebben.

Module 2: Beoordelen en feedback geven

Tijdens module 2 gingen we aan de slag met manuscripten, moesten we leesrapporten schrijven en leerden we een manuscript beoordelen en een feedbackgesprek te voeren. Ook moesten we nadenken over een uitgeefidee. 

In deze module kwam ik erachter dat ik dit wel héél erg leuk vond om te doen. Corrigeren, beoordelen, een leesrapport schrijven en het gesprek mogen voeren met een auteur… het gaf me allemaal zoveel energie. Gelukkig, want in module 3 moesten we het voor het ‘echie’ gaan doen.

Module 3: Verpakking

Iedere student kreeg in module 3 een auteur toegewezen en mocht als redacteur aan de slag. Deze opdracht was heel erg groot, maar we kregen er ook voldoende tijd voor. 

Ik mocht een auteur begeleiden die een sciencefictionverhaal had geschreven. Ik moest even wennen aan het genre, maar wilde er ook graag open in gaan. Na een kennismakingsgesprek ben ik het manuscript gaan lezen en ik vond het verhaal erg goed. Voor de opleiding moest ik een leesrapport schrijven en een deel van de tekst corrigeren, maar ook een titel bedenken, een flaptekst schrijven en een omslag uitwerken. 

Uiteindelijk voerde ik het feedbackgesprek met de auteur. Ondanks dat ik heel zenuwachtig was, verliep het gesprek erg goed. We hebben veel gesproken over het verhaal en de schrijver nam mijn tips ter harte. Het gesprek was later op de avond en na het gesprek had ik zoveel energie dat ik amper kon slapen. Zo tof!

Heb ik geleerd wat ik wilde leren?

Ja, en nog veel meer. Ik vond het moeilijk om een keuze te maken tussen de specialisatie Redactie en de specialisatie Columns en Blogs, maar ik ben heel blij dat ik voor Redactie ben gegaan. Naast het feit dat ik heel veel geleerd heb, weet ik ook beter welke kant ik op wil gaan. Het is niet voor niets dat ik nu freelance aan de slag wil gaan als redacteur. 

Ik heb ook geluk gehad met mijn docent en mijn studiegenoten. Erg fijne mensen die mij verder helpen geholpen in mijn ontwikkeling. Ook nu, na de opleiding, spreken we elkaar nog geregeld via de app. Heel leuk. 

 

Na twee opleidingen te hebben gevolgd bij de Schrijversacademie kan ik alleen maar heel positief zijn. Het is een fijne organisatie, de docenten erg kundig en de sfeer fijn. Je wordt bij elke opdracht en elke les uitgedaagd om nog beter je best te doen en je helpt elkaar ook om verder te komen. 

Voor mij is het op dit moment even klaar, maar ik sluit niet uit dat ik na de zomervakantie toch nog start met Columns en Blogs. Natuurlijk laat ik het je dan weten. 

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.