Schrijversacademie: Specialisatie Redactie

November 2020 startte ik met de basisopleiding bij de Schrijversacademie. In het artikel Schrijversacademie: het begin en het artikel Schrijversacademie: Openingsfragment vertel ik hier alles over. Nadat ik mijn basisopleiding afgerond had, werd het tijd om een specialisatie te kiezen. Ik twijfelde tussen Columns & Blogs en Redactie en uiteindelijk heb ik voor Redactie gekozen. Vandaag vertel ik je waarom, hoe deze opleiding eruit ziet en wat mijn ervaring is na de eerste les. 

Schrijversacademie Specialisatie

Waarom de specialisatie Redactie?

Toen ik vorig jaar startte met de basisopleiding, wist ik al dat het niet mijn bedoeling was om een boek te gaan schrijven. Misschien krijg ik die ambitie ooit, maar nu heb ik die nog niet. Boeken lezen daarentegen vind ik fantastisch en schrijven heb ik ook altijd al heerlijk gevonden.

Met mijn blog combineer ik het schrijven met het lezen van boeken en daarom vind ik de opleiding Columns & Blogs heel erg interessant bij de Schrijversacademie. Ik wil graag meer leren over bloggen en beter worden in het schrijven van artikelen. Ik twijfelde, omdat ik ook weet dat je met schrijven kilometers moet maken en die maak ik al zonder daar een opleiding voor te volgen. 

De specialisatie Redactie trekt mijn aandacht, omdat het gaat over de wereld van de uitgeverijen. Een redacteur schrijft het boek niet, maar helpt de auteur wel in het proces en dat vind ik interessant. Deze specialisatie is echt iets waar ik nog helemaal geen kaas van heb gegeten en daarom heb ik uiteindelijk besloten om deze opleiding te gaan volgen. Het zou goed kunnen dat ik de specialisatie Columns & Blogs later nog eens oppak.

Welke kant het opgaat als ik deze specialisatie afgerond heb, weet ik nog niet. Eerst maar eens kijken of ik hier goed genoeg voor ben en of ik het leuk vind. Daarna kijken we verder.

Hoe ziet de specialisatie eruit?

De specialisatie is opgedeeld in drie thema’s: Over het vak, Redigeren en Verpakking. Je leert eigenlijk alles; vanaf de fouten uit een tekst halen tot en met het bedenken van een omslag voor het boek. Ook leer je hoe je een boek onder de aandacht van de lezer kunt brengen. 

Elke module start en eindigt met een fysieke les (zo fijn dat dit weer kan). Een module duurt ongeveer zes weken en in die tijd ben je bezig met verschillende opdrachten. Sommige opdrachten gaan direct naar de docent en andere opdrachten bespreek je met een studiegenoot. Van goede feedback leer je erg veel en het is fijn om met elkaar te kunnen sparren.

Als je alle modules goed hebt afgesloten en de eindopdracht voldoende is dan ontvang je een getuigschrift van de Schrijversacademie. Als het allemaal goed gaat dan zal ik de opleiding afgerond hebben in mei. 

Schrijven | Schrijversacademie

Tot nu toe

Ondertussen heb ik mijn eerste les in Utrecht gehad en ik ben erg enthousiast. Van te voren had ik nog een beetje mijn twijfels of ik de juiste specialisatie gekozen had, maar zodra ik het lokaal binnenstapte wist ik dat ik hier goed aan had gedaan. 

De lessen duren drie uur en onze groep bestaat uit zes deelnemers.  We hebben allemaal een verschillende achtergrond wat betreft studie/werk en dat maakt de groep interessant. Sommigen waren al bekend met het redactievak, maar anderen ook helemaal niet (zoals ik). De docent die wij hebben is dezelfde docent die ik had bij de basisopleiding. Ik vind dat erg fijn.

In deze eerste les ging het vooral over het vak redacteur en het kritisch bekijken van een tekst. Er heerste een fijne sfeer en iedereen was leergierig. Toen ik na drie uur weer op de terugweg naar huis was, zat mijn hoofd vol maar wel op een goede manier.

Deze week moet ik mijn eerste huiswerkopdracht maken en die is vrij pittig. We moeten een tekst van vijf pagina’s redigeren op stijl, structuur en taal. Leuk om te doen, maar ook moeilijk. Daarnaast wil ik het graag gelijk goed doen natuurlijk.

Tot zover weer een update over de Schrijversacademie en mijn specialisatie Redactie. Voor nu ben ik heel erg enthousiast en kan ik eigenlijk niet wachten om mijn huiswerk er weer bij te pakken. Laten we hopen dat mijn enthousiasme blijft (eigenlijk twijfel ik daar niet aan). Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte.

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.