De juiste rolschaats

Eén van mijn meest gelezen blogposts van de afgelopen maanden is Mijn liefde voor rolschaatsen. Ook zie en merk ik dat steeds meer mensen interesse hebben in deze buitensport en dat is logisch. Het is namelijk het allerleukste om te doen. 

Voordat je kan starten, moet je wel rolschaatsen hebben. Maar waar moet je bij zo’n aankoop opletten? Er zijn zoveel verschillende soorten en in allerlei prijsklassen dat je als beginner misschien door het bomen het bos niet meer ziet. Ik ga je proberen te helpen. 

Voordat je begint met rolschaatsen...

Koop geen rolschaatsen als je nog niet weet of je het leuk vindt om te doen. Ze zijn over het algemeen niet goedkoop en het zou erg zonde zijn als je ze in een hoek zet en nooit gebruikt. Mijn beste tip zou zijn om een keer (of meerdere keren) te oefenen bij een rolschaatsdisco. Helaas zijn er daar nog niet heel veel van in Nederland, maar er is er één in Rotterdam (Skatefever) en in Amsterdam (Roller Planet). Vanwege Covid-19 zijn die op het momenteel dicht, maar hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

Een ander idee zou kunnen zijn om je eerste paar via Marktplaats te kopen (zo ben ik ermee begonnen). Er staan vaak best goede rolschaatsen op voor een redelijke prijs. 

Natuurlijk ga ik er vanuit dat, als je eenmaal begonnen bent, je nooit iets meer iets anders wilt.

RSI Quads rolschaatsen

Soorten rolschaatsen

Eigenlijk zijn er twee soorten rolschaatsen; met hak en zonder hak.

Rolschaatsen met hak zie je het meest voorbij komen. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor recreatief gebruik. Door de hak heb je meer stabiliteit en val je minder snel achterover. Deze rolschaatsen hebben een hoge schoen en dat biedt ook meer bescherming. 

Rolschaatsen zonder hak worden vooral gebruikt voor rolschaatsderby. Deze zijn vooral gericht op snelheid, maar vallen gebeurt wat sneller. 

Waar moet je op letten?

Wielen, lagers, stoppers en veters zijn altijd nog te vervangen, maar je schoen niet. Je moet dus goed bedenken wat voor soort schoen je wilt hebben. Je hebt schoenen van verschillend materiaal: leer, pvc-leer en kunststof. 

Ben je van plan om buiten te rolschaatsen, misschien af en toe naar een rolschaatsdisco te gaan en wat kunstjes te leren dan is een leren schoen prima. Het voordeel van leer is dat ze de vorm van je voet aan gaan nemen.

Wil je met je rolschaatsen naar een skatepark gaan dan ben je beter af met een hardere schoen. 

Daarnaast moeten de schoenen wel lekker zitten natuurlijk. Een zachte, stevige binnenkant is dan erg fijn. Het beste is om verschillende schoenen te passen, dus hopelijk gaan de winkels snel weer open.

Onderdelen

Toe Stops Roller Skates

Er zitten veel onderdelen aan een rolschaats en bijna alles is te vervangen. Wielen zijn erg belangrijk, omdat je verschillende wielen hebt voor binnen en buiten. Hardere wielen zijn fijner voor binnen en buiten zijn zachte wielen prettig. De meeste rolschaatsen komen met buitenwielen (hardheid 78A) of met combinatiewielen (hardheid 88A ongeveer).

Lagers zijn ook belangrijk, maar vaak zitten er goede lagers onder je rolschaatsen. Wel verstandig om ze af en toe even goed schoon te maken.

Daarnaast zijn er nog onderdelen te vervangen om je rolschaatsen een persoonlijk tintje te geven. Je stoppers, je neusbeschermers en je veters bijvoorbeeld. 

Moxi wheels roller skates

Onderzoek doen

Op Youtube staan heel veel filmpjes waarin er vergelijkingen gedaan worden tussen de verschillende skates en het is verstandig om onderzoek te doen. Zeker als de rolschaatsen die je graag wilt hebben aan de prijs zijn. 

De meeste filmpjes zullen in het Engels zijn, omdat we in Nederland minder bekend zijn met rolschaatsen. 

Zelf heb ik oneindig veel filmpjes gekeken, voordat ik de knoop doorhakte. 

Waarom heb ik gekozen voor Moxi Lolly's?

Zoals ik in mijn vorige blogpost al vertelde, had ik nog een oud paar staan die ik ooit op Marktplaats had gekocht. Dat waren eigenlijk best goede rolschaatsen: RSI Quad rolschaatsen. Zwarte leren schoenen, zachte wielen en prima om mee te starten. Ze waren oud en ik kreeg na een aantal kilometers blaren, omdat de schoen aan de binnenkant niet gevoerd was. 

RSI Quads Rolschaatsen 2

Ik merkte dat ik het steeds leuker begon te vinden, maar mijn rolschaatsen hielden mijn enthousiasme een beetje tegen. Ik ben filmpjes gaan kijken en overal kwamen de Moxi Lolly’s als beste uit de bus. Ik heb wel lang getwijfeld, want het was een rib uit mijn lijf. Uiteindelijk toch maar overstag gegaan en ik ben er nu meer dan blij mee. Ik kan uren rolschaatsen zonder een centje pijn, ze zijn mooi en ze zijn erg wendbaar. Ik hoop er ook heel lang mee te kunnen doen. 

Moxy Lolly Roller Skates

Ik raad ze iedereen aan, maar ik begrijp ook dat je aan een paar rolschaatsen geen 350 euro uit gaat geven. Er zijn veel kwalitatief goede rolschaatsen voor een betaalbare prijs. Je moet alleen wel even op onderzoek uit gaan. 

Mocht je vragen hebben, schroom niet en stuur een berichtje. Ik help je graag. 

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.