The 20 Questions Book Tag

Het is alweer even geleden dat ik een book tag heb gedaan, maar toen ik bij readingladies.com The 20 Questions Book Tag voorbij zag komen werd ik meteen enthousiast.

Volgens mij vindt elke boekenworm het leuk om over boeken te praten, dus dat gaan we vandaag doen. Mocht je de tag leuk vinden dan ben je natuurlijk vrij om hem over te nemen. Ik heb de tag wel vertaald naar het Nederlands =).

1. Series; bij hoeveel boeken wordt een serie te groot?

Als een serie echt saai wordt of als de boeken teveel op elkaar beginnen te lijken dan wordt een serie te lang. Ik kan niet zeggen bij hoeveel boeken dat is, want dat verschilt per serie. De Helen Grace-serie van M.J. Arlidge zit nu op boek tien en ik ben er nog steeds niet op uitgekeken, maar sommige series zijn na drie boeken wel klaar. Misschien heeft het ook te maken met het genre; thrillers lijken vaak grotere series te (kunnen) hebben dan feelgoodboeken of romans.

2. Hoe denk je over cliffhangers?

Ik ben geen fan van cliffhangers, omdat ik graag een afgerond einde wil hebben in een boek. Er mogen meerdere delen zijn en ik vind het prima als ik met vragen blijf zitten, maar ik moet met een gerust hart het boek uit kunnen lezen. 

3. Hardback of paperback?

Een boek met een harde omslag vind ik mooier en over het algemeen blijven deze boeken ook mooier, maar 98% van mijn boeken in mijn boekenkast heeft een papieren omslag. Het leest fijner en een paperback is minder zwaar. Ik zal dus eerder voor een paperback dan een hardback gaan.

4. Favoriete boek?

Op deze vraag is eigenlijk geen antwoord te geven, maar ik ga het proberen:

 • Feelgoodboek: Ik hou van New York – Lindsey Kelk
 • Roman: P.S. Ik hou van je – Cecelia Ahern
 • Thriller: Iene miene mutte – M.J. Arlidge
 • Anders: Master Your Mindset – Michael Pilarczyk
 
Al deze boeken hebben een speciaal plekje in mijn hart en ik raad ze iedereen heel graag aan. 
Ik hou van New York - Lindsey Kelk

5. Minst favoriete boek?

Deze vraag kan ik makkelijk beantwoorden, want dat is Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Dit boek moest ik lezen voor mijn opleiding docent Nederlands, maar ik heb het tot bladzijde honderd gehaald. Nee, absoluut niet mijn boek.

6. Driehoeksverhoudingen in een boek?

Eerlijk gezegd lees ik vrij weinig boeken met driehoeksverhoudingen en waarschijnlijk geeft dat meteen het antwoord op de vraag. Nee, hoeft voor mij niet. 

7. Het meest recente boek dat je niet hebt uitgelezen?

Omdat ik over alle boeken een recensie schrijf, lees ik boeken altijd uit. Het laatste boek waarbij ik wel heb gedacht om het opzij te gooien was Het Cupcake Café. Ik heb het boek uitgelezen, maar niet echt met heel veel plezier. 

8. Welk boek lees je nu?

Op dit moment lees ik de thriller De beller op lijn vier van J.D. Barker. Ik moest er in het begin even in komen, maar nu vind ik het boek weer enorm spannend. Wat een goede schrijver is Barker toch.

De beller op lijn vier - J.D. Barker - Boekerij

9. Wat is het laatste boek dat je iemand hebt aanbevolen?

Toevallig had ik het vandaag met een collega over thrillers en ook over J.D. Barker en ik heb haar De Kustmoorden aanbevolen. Ik vind dit de beste thriller van dit jaar tot nu toe en ik ben benieuwd of een andere thriller dit nog kan overtreffen.  

10. Het oudste boek dat je hebt gelezen?

Voor deze vraag moest ik even naar jaartallen van verschillende boeken gaan zoeken, maar het oudste boek dat ik heb gelezen is De Avonden van Gerard Reve (1947). Dit boek heb ik ook voor mijn opleiding moeten lezen, maar dat vond ik helemaal niet erg. Een bijzonder boek, dat wel.

11. Het nieuwste boek dat je hebt gelezen?

Het boek dat ik nu lees: De beller op lijn vier. Dit boek is pas 6 juli uitgekomen in Nederland, dus op het moment van schrijven één week oud.

12. Favoriete auteur?

Deze vragen mogen niet gesteld worden, toch? Er zijn zo ontzettend veel goede auteurs dat het lastig is om een keuze te maken, maar ik ga het toch doen. Als ik naar een onbewoond eiland zou moeten en ik zou maar één boek mee mogen nemen dan kies ik voor een boek van Lindsey Kelk. Zij heeft mij met haar Ik hou van -serie echt weer laten genieten van lezen. Ik baal er enorm van dat haar boeken niet meer vertaald worden.

13. Boeken lenen of boeken kopen?

Kort antwoord: boeken kopen. Mijn prachtige boekenkast moet gevuld worden met zoveel mogelijk boeken.

Boekenkast: Het eindresultaat

14. Een boek waar iedereen van lijkt te houden, behalve ik?

De Zeven Zussen. Ik heb deze serie echt een kans gegeven, maar ik vond er niet zoveel aan. Er zijn maar weinig mensen die deze mening met mij delen. Misschien start ik ooit nog eens in het derde deel, omdat ik toch wil weten wat ik mis.

15. Boekenleggers of ezelsoren?

Alles mag gebruikt worden, behalve ezelsoren. Het is zo zonde van een boek om er een ezelsoor in te vouwen. In een studieboek prima, maar niet in leesboeken. Ik ben ook niet zo goed met boekenleggers en gebruik ongeveer alles wat voor handen is. Op dit moment is dat een elastiek (voor boeken). Werkt prima.

16. Welk boek kan je meerdere malen lezen?

Het gebeurt niet vaak dat ik een boek herlees, maar Master Your Mindset kan ik blijven lezen. Het is ook geen leesboek, maar een boek over zelfontwikkeling. Heel erg interessant en goed geschreven.

17. Muziek aan tijdens het lezen?

Nee, nooit. Dat is een beetje gek toch?

18. Eén of meerdere perspectieven?

Als een verhaal goed geschreven is dan maakt het mij niet echt uit welk perspectief er gebruikt wordt en hoeveel perspectieven er gebruikt worden. Het ligt ook aan het verhaal of het past om met meerdere perspectieven te werken.  

19. Lees je een boek het liefst in één keer uit of juist niet?

Als ik de tijd zou hebben dan zou ik het soms erg fijn vinden om een boek in één keer uit te lezen, maar dat gebeurt bijna nooit. Ik lees in principe elke avond een paar hoofdstukken, dus verdeel ik het boek over meerdere dagen. Bij een goed boek vind ik dat ook wel fijner, omdat ik er dan langer van kan genieten.

20. Aan wie geef je het stokje door?

Aan iedereen die The 20 Questions Book Tag wil gebruiken.

Zo, dat was meer werk dan ik dacht, maar ik heb The 20 Questions Book Tag tot een goed einde gebracht. Zijn er antwoorden die je met mij deelt of ben je het ergens helemaal niet mee eens? Ik hoor het uiteraard graag. 

Fijne dag vandaag. Liefs!

4 reacties

 1. Dag Ilona,

  Ik las met plezier jouw 20 questions!
  Nu heb ik een beetje een gekke vraag. Hoe onderscheid jij voor jezelf wanneer je een boek een feelgood vindt en wanneer vind je het een roman?
  Ik heb zelf een feelgood geschreven maar merk in mijn omgeving dat lang niet iedereen weet wat voor genre dat is. Daarom ben ik begonnen aan een blog voor op mijn website, maar wanneer ik google en op facebookgroepen kijk kom ik heel veel tegenstrijdige informatie tegen. Vandaar dus mijn vraag aan jou hoe jij dat persoonlijk ziet.

  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord en fijn weekend,

  Martine

  1. Hoi Martine,

   Leuk dat je reageert.

   Een roman vind ik een boek waar ik over na moet denken, waar een boodschap in zit en waarbij de hoofdpersoon iets meemaakt waardoor hij/zij een verandering meemaakt.

   Een feelgood bevat humor en een dosis drama, maar prima in balans. Na een feelgood heb ik ook een blij gevoel en dat is niet altijd bij een roman.

   Kan je er iets mee?

   Liefs!

 2. Dag Ilona,

  Hartelijk dank voor jouw rectie. Ja daar kan ik zeker iets mee. Ik hoop dat het geen bezwaar is om jou te citeren in mijn blog en een link naar jouw blog te maken.

  Nog een laatste vraag waar de meningen over verdeeld zijn en waarvan ik mij afvraag hoe jij er in zit: vind je dat bouquetreeks verhalen en soort gelijke boeken ook onder Feelgood vallen of vind je het een apart genre??

  Alvast hartelijk dank voor jouw reactie.

  Vriendelijke groeten,

  Martine

  1. Nee, natuurlijk vind ik dat niet erg. Hartstikke leuk!

   Ik vind de Bouquetreeks verhalen niet onder feelgoods vallen, maar ook niet onder romans. Is dat niet gewoon een soort lectuur? Moeilijke vraag ook. Ik lees ook geen boeken van de bouquetreeks, dus misschien kan ik niet oordelen.

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.