In je hoofd zitten: Hoe te stoppen met piekeren?

Heb jij ook wel eens van die dagen dat je niet kan stoppen met piekeren? Ik zat de afgelopen dagen heel erg in mijn hoofd en dat vind ik ontzettend vermoeiend. Vandaag deel ik mijn tips om uit je hoofd te komen, zodat je meer kan genieten van het moment. 

stoppen met piekeren

Over het algemeen leef ik in het moment en probeer ik zo min mogelijk te piekeren, maar soms wint mijn hoofd het en kan ik dagenlang aan het piekeren zijn. Op dit moment ben ik met een nieuw project bezig en over het algemeen zit ik er vrij relaxed in, maar afgelopen weekend begon mijn hoofd te malen en kon ik daar maar moeilijk uit komen. Toch heb ik een paar manieren om te stoppen met piekeren en die heb ik afgelopen weekend toegepast. Ik deel ze graag met je. 

Naar buiten, de natuur in

Mijn eerste tip is om lekker naar buiten te gaan. Ga wandelen en geniet van de natuur en van de buitenlucht. Een andere setting, fysiek bezig zijn en je gedachten even de vrije loop laten gaan. Je zal zien dat je in het begin nog aan het piekeren bent, maar dat het onrustige gevoel vanzelf minder wordt. Geef jezelf ook de tijd; een wandeling van vijf minuten zal je niet helpen.  

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Schrijf het op

Schrijf al je gedachten eens op. Waar maak je je druk over, wat is er aan de hand, welke zorgen heb je en waarom? Haal al het gepieker uit je hoofd en zet het op papier. Waarschijnlijk lucht dat al enorm op. Eventueel laat je het lezen door iemand die dicht bij je staat, zodat je er ook even met iemand over kan praten. Je hoeft namelijk niet alles alleen te doen.

Ga sporten

Afgelopen zondag werd ik wakker met een vol hoofd en heb ik een vriendin gevraagd of ze mee wilde gaan rolschaatsen. Als ik aan het rolschaatsen ben dan kan ik de rest van de wereld even vergeten en mijn hoofd leegmaken. Een andere sport beoefenen zal dezelfde werking hebben, zeker als je dat samen met een vriend of vriendin kan doen. 

Pieker er 10 minuten op los

Een gekke tip misschien, maar ga eens tien minuten bewust zitten piekeren. Vecht niet tegen alle gedachtes, maar laat ze maar even komen en er zijn. Na tien minuten zal je merken dat het genoeg is geweest voor de hele dag. We piekeren, terwijl we er echt niets aan hebben. Toch hoort het er af en toe bij, dus geef het even ruimte (maar niet te lang).

Doe iets waar je blij van wordt

Ik probeer elke dag iets te doen waar ik heel blij van word en zeker als ik in mijn hoofd zit moet ik dingen doen waar ik energie van krijg. Een goed boek lezen, een serie kijken, rolschaatsen, met de diertjes knuffelen, mijn nagels een nieuw kleurtje geven, uit eten gaan, winkelen… Van piekeren word je niet per se vrolijker, dus doe de dingen waar je wel blij van wordt.  Wees lief voor jezelf.

Piekeren doe je vaak niet voor de lol en stoppen met piekeren is helaas niet zo makkelijk. Ik hoop dat je denkt aan deze tips als je weer eens zo’n piekerdag hebt. Heb jij nog andere tips die bij jou goed helpen? Laat het weten.

Liefs! 

3 reacties

  1. Ik zit ook wat meer in mijn hoofd de laatste tijd, maar gelukkig is het nog niet uitgekomen tot piekeren. Piekeren kan echt heel erg vervelend zijn. En ik kan daar ook echt heel goed in zijn haha. De natuur in gaan helpt voor mij ook heel erg goed. En misschien nog beter om dan samen met mijn man een goede wandeling te maken en het te bespreken wat er speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.