Favoriete boeken 2020

Het is de laatste dag van 2020 en wat is het toch een vreemd jaar geweest. Voor het eerst in mijn leven zaten we in een lockdown, gingen de scholen dicht en moest ik, als docent, thuiswerken. Daarnaast zijn er heel wat tranen gevloeid toen het niet goed ging met onze hond Luna. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen.

De lockdown bracht ook iets positiefs met zich mee. Ik ben begonnen met rolschaatsen, je leert weer even wat rust te nemen en te genieten van kleine dingen. Ook hebben we natuurlijk veel tijd gehad om te lezen. 

Het afgelopen jaar heb ik 54 boeken gelezen en daarvan waren drie boeken niet zo heel goed. Dat betekent dat ik dus 51 erg fijne boeken heb mogen lezen. Wat een geluk. Vandaag laat ik je mijn favoriete van 2020 zien en  ik kan je vertellen dat het kiezen erg moeilijk is geweest. Van alle boeken vind je een link naar mijn recensie, mocht je geïnteresseerd zijn =).

Begin Again ~ Mona Kasten

Eigenlijk bedoel ik hiermee de hele Again-serie van Mona Kasten, want wat heb ik van de eerste drie boeken van deze serie genoten. Begin Again was het eerste deel van deze serie en werd mij aangeraden op Bookstagram. Ik ben in dat boek begonnen en ik kon het niet meer naast me neer leggen. Wat een heerlijk verhaal en wat een fijne hoofdpersonen. Dit was het enige boek waar ik het afgelopen jaar echt even van moest bijkomen. 

Trust Again en Feel Again kwamen later dit jaar uit en zijn ook echt de moeite waard. Ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt.

Moordgids voor lieve meisjes ~ Holly Jackson

Moordgids voor lieve meisjes | Holly Jackson | Volt |

Moordgids voor lieve meisjes kwam erg vaak voorbij op Bookstagram en dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Het was wel een genre wat ik niet zo vaak las, namelijk Young Adult, maar ik moest en zou dit boek gaan lezen. Laat ik daar eens even geen spijt van hebben gehad. Wat een verschrikkelijk goed verhaal. De manier van schrijven, de lay-out, de hoofdpersoon… ik vond alles goed. In 2021 komt het tweede deel in het Nederlands uit en ik weet zeker dat ik daar ook enorm van zal gaan genieten.

Fiftyfifty ~ Steve Cavanagh

Fiftyfifty - Steven Cavanagh - Luitingh-Sijthoff

Dert13n van Steve Cavanagh heeft een paar maanden ongelezen op de boekenplank gelegen, maar in de zomer heb ik het boek toch maar eens opgepakt. Ik was meteen verkocht. Vlak daarna kwam Fifty Fifty uit; het volgende deel van de Eddie Flynn-serie. Dert13n vond ik goed, maar Fiftyfifty was fantastisch. Wat een geweldige schrijver is Steve Cavanagh. Jammer genoeg kwam ik er pas later achter dat er voor Dert13n nog andere delen verschenen waren, maar ik weet nog niet of ik die delen nu nog ga lezen. Ik hoop wel dat er nog meer delen over Eddie Flynn uit gaan komen. Wat een held!

De Stroopwafelshop ~Astrid Harrewijn

New York + Nederlandse nuchterheid + stroopwafels = een perfect recept voor een heerlijke feelgood. Mijn eerste kennismaking met Astrid Harrewijn was dit boek: De Stroopwafelshop. Dit boek las heerlijk weg en had alles wat een feelgood moet hebben. Als het gaat om een heerlijke feelgood dan staat dit boek hoog op mijn lijstje.

After: Hier begint alles ~ Anna Todd

Na Begin Again werd ook de After-serie mij aangeraden. Deze serie bestaat uit vijf boeken, waarvan ik de eerste vier gelezen heb.

Het eerste deel is After: Hier begint alles en leest als een trein. De boeken lijken op de boeken van Mona Kasten, maar ik vind ze iets rauwer geschreven. Daarnaast gaan de boeken van Mona Kasten elke keer over een ander stel en blijft Anna Todd bij dezelfde hoofdpersonen. 

Ik vond deel 1, 3 en 4 heel goed en met deel 2 had ik wat meer moeite. Deel twee was iets te langdradig helaas. 

Deel vijf vertelt het verhaal van Hardin en dat heb ik bewust niet gelezen. Ik ben bang dat het laatste deel mijn mening over de eerste vier delen verpest. Misschien lees ik hem in de toekomst nog wel eens.

De Boekendief ~Markus Zusak

De boekendief - Markus Susan

Een heel ander boek is De Boekendief van Markus Zusak. Dit boek is een historische roman en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. De verteller in dit boek is de Dood en dat maakte het boek direct interessant. Het boek was erg heftig, een emotionele achtbaan en vooral heel erg mooi. Een enorme aanrader!

Vergeef me ~J.D. Barker

Vergeef me - J.D. Barker - Boekerij

Het vijfde meisje van J.D. Barker was een boek waarvan de kaft mij ontzettend aansprak, maar het bleek het tweede deel van de Sam Porter-serie te zijn. Na een korte zoektocht kwam ik er achter dat Horen, Zien, Zwijgen het eerste deel was en die ben ik gaan lezen. 

In mijn top 10 zet ik het laatste deel: Vergeef me, omdat ik dat deel echt heel sterk vond. Deel 1 en 2 zijn goed, maar deel 3 blaast je om ver. Hoe het mogelijk is dat de schrijver uiteindelijk alle eindjes weer aan elkaar geknoopt heeft is echt een groot vraagteken, maar hij doet het erg goed. Heel veel respect voor de auteur.

Onbreekbaar ~Lisette Jonkman

Ook Lisette Jonkman was aan het begin van 2020 een onbekende auteur voor mij. Haar Onbreekbaar-serie bleef maar voorbij komen op Bookstagram en toen besloot ik de boeken te lezen op mijn e-reader. Drie heerlijke boeken over Ferdi en en Abby en wat mij betreft had er nog geen einde aan hoeven te komen, want ik mis ze eigenlijk wel. Van deze serie krijg je een glimlach op je gezicht, dus zeker de moeite waard om te lezen.

Zonder gezicht ~Robert Bryndza

Zonder gezicht - Robert Bryndza - Boekerij

Robert Bryndza is één van mijn favoriete auteurs en mag dus zeker niet ontbreken in deze lijst. Dit jaar kwam Zonder gezicht uit en dat was het eerste deel van een nieuwe serie. Ik ben dol op zijn Erika Foster-serie, dus ik was erg benieuwd of dat ik ook zo weg zou zijn van een nieuwe serie. Het antwoord is JA! Deze serie over Kate Marshall is ook enorm goed, ondanks dat het idee van de serie wel lijkt op zijn vorige serie. Binnenkort komt deel twee uit.

Nog lange niet ~M.J. Arlidge

Nog lange niet - M.J. Arlidge - Boekerij

Wat voor Bryndza geldt, geldt ook voor M.J. Arlidge. Ook hij mag niet in mijn lijstje gemist worden. Dit jaar kwam Nog lange niet uit; het negende deel van de Helen Grace-serie. Ik raak niet uitgelezen over haar en ook dit boek was weer heel erg goed en ontzettend spannend. Ondanks dat het altijd een beetje over hetzelfde gaat, blijft hij me verrassen met zijn verhalen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben.

Dit waren mijn favoriete boeken van 2020. Ik had er zo nog tien bij kunnen zetten, maar dat heb ik maar even niet gedaan.

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn top tien te bekijken en ik ben heel erg benieuwd wat jouw favoriete boeken van 2020 waren. Laat vooral een berichtje achter bij de reacties.

Ik wens je een fijne jaarwisseling en op naar een gelukkig, gezond en een heel liefdevol 2021! Tot volgend jaar!

Liefs!

6 reacties

  1. Een emotionele achtbaan is inderdaad de perfecte omschrijving voor de boekendief. Absoluut één van mijn favorieten. De vrouw van de tijdreiziger and The Female of the Species zijn enkele van mijn favorieten van dit jaar.

  2. De boekendief wil ik ook nog erg graag lezen, ook al vermijd ik vaak boeken die afspelen in de tweede wereldoorlog. Mijn lijstje met favorieten komt binnenkort ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Abonneren?

Vul je e-mailadres in en je mist nooit meer een artikel.